Hugo Chavez, împuternicit să guverneze prin decrete timp de un an şi jumătate

Parlamentul venezuelan, controlat aproape în totalitate de partidul preşedintelui Hugo Chavez, a votat vineri, înaintea revenirii opoziţiei în Legislativ, o lege care îi asigură şefului statului preorogative excepţionale pentru a guverna prin decrete timp de un an şi jumătate.

17 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez, împuternicit să guverneze prin decrete timp de un an şi jumătate

Hugo Chavez, împuternicit să guverneze prin decrete timp de un an şi jumătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Legea care îl autorizează pe preşedinte să emită decrete cu valoare şi forţă de lege a fost adoptată", a declarat preşedintele Parlamentului, Cilia Flores.

Opoziţia, practic absentă din Parlament după ce a boicotat alegerile de la sfârşitul anului 2005, deţine 67 dintre cele 165 de mandate ale noului Parlament, care urmează să fie învestit la 4 ianuarie.

Chavez, aflat la putere din 1999, a solicitat adoptarea legii în contextul situaţiei de urgenţă decretate după ploile torenţiale soldate cu 38 de morţi şi peste 130.000 de sinistraţi.

Conform noii legi, Chavez va putea promulga legi în domeniile financiar, al infrastructurii şi locuinţelor, securităţii, apărării naţionale, al sistemului socio-economic, al cooperării internaţionale, utilizării terenurilor şi amenajării teritoriului.

El a mai beneficiat de astfel de prerogative de trei ori în 11 ani - în 2000, 2001 şi 2008 -, adoptând numeroase legi, printre care şi cele de naţionalizare a sectoarelor-cheie ale economiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici