Hugo Chavez, omagiat solemn după şapte zile de la deces

Guvernul Venezuelei şi preşedintele interimar Nicolas Maduro au participat marţi la un omagiu solemn dedicat "spiritului etern" al fostului preşedinte Hugo Chavez şi celebrat în capela Academiei Militare din Caracas, după o săptămână de la decesul acestuia, la data de 5 martie.

288 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez, omagiat solemn după şapte zile de la deces

Hugo Chavez, omagiat solemn după şapte zile de la deces (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ora locală 16.25 (22.25, ora României), ora oficială a morţii fostului preşedinte, o trompetă a sunat, marcând începerea unei ceremonii religioase.

"El (ne) binecuvântează şi este însărcinat să binecuvânteze patria noastră", a declarat Maduro într-un scurt discurs pronunţat în faţa sicriului fostului preşedinte, tot mai "divinizat" de către succesorii politici.

"Ei au încercat să profaneze onoarea sa. Ei nu au putut să o facă în timpul vieţii sale. Ei au încercat să profaneze spiritul său etern. Ei nu vor mai putea", a adăugat succesorul lui Chavez, îndemnându-i pe detractorii fostului preşedinte să-şi reprime "furia şi ranchiuna".

Expus de miercuri la Academia Militară din Caracas, unde mii de venezueleni continuă să-i aducă omagii, trupul neînsufleţit îmbălsămat al preşedintelui defunct urmează să fie transferat vineri la un muzeu situat într-o fostă cazarmă din cartierul sărac 23 de Enero ("23 ianuarie"), din vestul capitalei.

Mii de persoane, alături de preşedintele bolivian Evo Morales, preşedintele ecuadorian Rafael Correa şi apropiaţi ai fostului preşedinte, vor însoţi în cursul procesiunii trupul neînsufleţit al lui Chavez, a anunţat marţi Maduro la televiziunea naţională.

Guvernul doreşte să transfere mai târziu trupul neînsufleţit îmbălsămat la Panteonul Naţional, alături de eroul naţional, "eliberatorul" Simon Bolivar. Executivul urma să depună marţi un amendament constituţional în acest sens la Adunarea Naţională. Conform Constituţiei, aceasta ar trebui să solicite un referendum.

Dar depunerea acestui amendament, care ar trebui supus dezbaterii, a fost amânată pentru o dată ulterioară, potrivit Parlamentului unicameral.

Potrivit Constituţiei Venezuelei, Panteonul Naţional este rezervat venezuelenilor "iluştri ce au adus servicii eminente Republicii, la cel puţin 25 de ani după decesul lor".

Alegeri prezidenţiale anticipate au fost convocate pentru data de 14 aprilie. Scrutinul ar urma să se rezume la un duel între Maduro, succesorul politic al "Comandantului", şi guvernatorul statului Miranda, liderul opoziţiei Henrique Capriles. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici