Humza Yousaf va fi noul prim-ministru al Scoţiei: este primul musulman de origine asiatică

Se declară „scoţian şi european” şi principalul său obiectiv este obţinerea independenţei şi întoarcerea în UE, însă mulţi se îndoiesc de abilităţile sale de conducere.

1797 afișări
Imaginea articolului Humza Yousaf va fi noul prim-ministru al Scoţiei: este primul musulman de origine asiatică

Humza Yousaf va fi noul prim-ministru al Scoţiei: este primul musulman de origine asiatică

Este primul musulman de origine asiatică care va conduce Scoţia: Humza Yousaf, în vârstă de mai puţin de 38 de ani, a fost ales ieri lider al Partidului Naţionalist Scoţian, iar astăzi va fi confirmat prim-ministru al guvernului de la Edinburgh.

Astfel, Yousaf îi urmează Nicolei Sturgeon, care a demisionat în mod neaşteptat în ianuarie, după mai bine de opt ani la putere.

Noul lider a fost înfăţişat drept candidatul continuităţii, favoritul partidului. În ciuda acestui fapt, el a reuşit să se impună la limită în faţa rivalei Kate Forbes, 32 de ani, care a fost penalizată de convingerile ei creştin-conservatoare care o văd ca opusă căsătoriei gay şi îndoielnică cu privire la avort.

Noul premier scoţian va cere imediat Londrei un nou referendum şi este convins că poate obţine secesiunea de Regatul Unit în termen de cinci ani, chiar dacă nu va fi prea clar cum se va întâmpla, dat fiind că referendumul trebuie să fie autorizat de guvernul britanic, care nu are nicio intenţie să facă acest lucru.

Socotit cel mai prost ministru al Sănătăţii din istorie

„Sunt un scoţian mândru şi, în egală măsură, un european mândru – a spus Yousaf în primul său discurs – vrem să ne întoarcem în Uniunea Europeană”. Este interesant că ambiţiile sale se vor ciocni cu un prim-ministru britanic şi tot de origine asiatică, hindusul Rishi Sunak. Ambii sunt primii exponenţi ai unei minorităţi etnice la cârma guvernelor lor.

Yousaf aparţine unei generaţii în care identităţile islamice şi scoţiane se îmbină perfecât. Cnd a fost ales în Parlament, a depus jurământul în urdu, dar a purtat kilt-ul tradiţional. Spune că a devenit conştient de politică la vârsta de 16 ani, în urma atacurilor asupra Turnurilor Gemene.

Imediat după absolvirea facultăţii, a intrat în politică, iar din acest motiv i se reproşează că nu a avut niciodată un loc de muncă adevărat. Dar criticile majore se referă la rezultatele sale slabe la guvernare, unde a fost acuzat că este cel mai prost ministru al Sănătăţii din toată istoria Scoţiei. .

Dar, acum, testul major va fi cel de independenţă, un proces în care Nicola Sturgeon a eşuat spectaculos, iar lui Yousaf îi lipsesc inclusiv abilităţile de conducere şi de comunicare ale femeii care l-a precedat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici