Iaţeniuk: Planul lui Putin pentru Ucraina este "praf în ochi" pentru occidentali

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a respins planul de soluţionare a conflictului din estul separatist prorus al Ucrainei prezentat miercuri de către Vladimir Putin, apreciind că este vorba despre "praf în ochi" pentru evitarea sancţiunilor occidentale.

838 afișări
Imaginea articolului Iaţeniuk: Planul lui Putin pentru Ucraina este "praf în ochi" pentru occidentali

Arseni Iaţeniuk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest nou plan este praf în ochi pentru comunitatea internaţională, înaintea Summitului NATO, şi o tentativă de a scăpa de deciziile inevitabile ale Uniunii Europene (UE) privind impunerea unor noi sancţiuni Rusiei", a declarat premierul ucrainean, citat într-un comunicat.

Aceste declaraţii sunt ecoul planurilor Alianţei Nord-Atlantice de a adopta în cursul Summitului NATO, joi şi vineri, în Ţara Galilor, un Plan de reacţie (Readiness action plan, RAP) ca răspuns faţă de atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o ameninţare directă de către anumiţi membri (statele baltice, Polonia, România şi Bulgaria).

Şeful Guvernului ucrainean a adăugat că "toate acordurile precedente cu Rusia - la Geneva, în Normandia, la Berlin şi Minsk - au fost pur şi simplu ignorate sau încălcate de către regimul rus".

"Cel mai bun plan de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei se rezumă la un singur punct: Rusia să-şi retragă de pe teritoriul ucrainean armata, mercenarii şi teroriştii. Atunci va exista pace în Ucraina", a continuat Iaţeniuk.

Vladimir Putin a prezentat miercuri un plan de soluţionare a conflictului în şapte puncte, afirmând că speră la ajungerea la un "acord final" între Kiev şi rebelii proruşi vineri.

Potrivit preşedintelui rus, este necesar, înainte de orice, "să se pună capăt operţiunilor ofensive" în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), atât de către armata ucraineană, cât şi de către rebelii proruşi.

Putin propune de asemenea o retragere a forţelor armate ucrainene la o distanţă suficient de mare, la care sunt excluse tiruri de artilerie asupra localităţilor situate în zona de conflict, implementarea unui control internaţional al aplicării unui viitor armistiţiu şi renunţarea la utilizarea forţelor aeriene împotriva civililor.

Celelalte trei puncte constau într-un schimb de prizonieri de război "fără condiţii prealabile", deschiderea unor culoare umanitare pentru refugiaţi şi livrarea unui ajutor umanitar estului Ucrainei, dar şi trimiterea în această regiune a unor echipe însărcinate cu reconstrucţia infrastructurilor distruse în cursul conflictului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici