Ierusalim: Cel puţin patru morţi şi 45 de răniţi în atacul cu buldozerul (Galerie foto)

Cel puţin patru persoane au fost ucise în atacul comis miercuri cu un buldozer în Ierusalim, între care şi şoferul vehiculului, iar alte 45 de persoane au fost rănite, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă israeliene.

41 afișări
Imaginea articolului Ierusalim: Cel puţin patru morţi şi 45 de răniţi în atacul cu buldozerul (Galerie foto)

Ierusalim: Cel patru morţi şi 45 de răniţi în atacul cu buldozerul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a apreciat că este vorba despre un "atac terorist" comis de un palestinian care locuia în Ierusalimul de Est, ocupat de Israel. "Este vorba în mod sigur de un atac terorist", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei Micky Rosenfeld.

Potrivit poliţiei, agresorul era un bărbat în vârstă de 30 de ani, care locuia în satul Sour Baher, căsătorit şi tatăl a doi copii, care are şi cazier judiciar.

Atentatul s-a produs la prânz, pe una dintre străzile cele mai circulate din oraş, pe şantierul unei linii de tramvai în construcţie, provocând panică.

Vezi aici galerie foto de la incidentul din Ierusalim

"Pentru moment am numărat patru morţi, între care şoferul buldozerului, iar alte 45 de persoane sunt rănite, între care trei sunt în stare gravă", a declarat Yeroham Mendola, purtătorul de cuvânt al Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii.

Potrivit unui alt purtător de cuvânt al Magen David Adom, Danny Rotenberg, un bebeluş figurează, de asemenea, printre răniţii din autobuzul atacat de buldozer, care s-a răsturnat.

O grupare palestiniană puţin cunoscută, "Brigăzile oamenilor liberi din Galileea", a revendicat miercuri atacul. Această revendicare, realizată printr-un apel telefonic anonim, nu poate fi autentificată pentru moment.

Gruparea a revendicat şi atentatul comis asupra unei şcoli talmudice la 6 martie la Ierusalim, dar această revendicare nu a fost niciodată confirmată de poliţie.

Atacul s-a produs în timp ce şoferul palestinian al buldozerului s-a angajat într-o cursă pe o sută de metri pe strada Jaffa, răsturnând un autobuz, vehicule şi trecători, înainte de a fi ucis de un poliţist al unei unităţi de elită.

"Am văzut buldozerul răsturând mai multe maşini pe strada Jaffa. Oamenii au început să strige. Am ieşit din bancă şi am tras asupra lui", a povestit Shmouel Abukiya, gardianul unei bănci din apropierea scenei atacului.

Un jurnalist AFP a văzut apoi cum poliţiştii s-au îndreptat spre buldozer şi au tras cinci sau şase gloanţe asupra şoferului.

"Am văzut un vehicul îndreptându-se către autobuz, am tras două gloanţe asupra parbrizului buldozerului şi cred că l-am ucis pe şofer. Alţi doi poliţişti au urcat în buldozer, care continua să avanseze", a povestit o poliţistă, Eleanor Nachum.

Panica s-a răspândit între timp pe strada Jaffa, cea mai mare arteră rutieră din Ierusalim şi cea mai aglomerată, blocată de maşinile răsturnate de buldozer.

Zeci de trecători în stare de şoc au primit primele îngrijiri medicale de la echipele de salvare ajunse rapid la locul incidentului, în timp ce poliţia şi pompierii extrăgeau răniţii de sub vehicule. Sectorul a fost încercuit de poliţie.

Acesta este primul atentat din Ierusalim din 6 martie. Opt studenţi israelieni ai unui institut de studii talmudice din Ierusalimul de Vest au fost ucişi de un palestinian care a deschis focul asupra lor şi care ulterior a fost ucis.

Atentatul, cu cel mai mare număr de victime în ultimii patru ani în Israel, a suscitat critici virulente la nivel internaţional şi o proundă îngrijorare pentru discuţiile de pace dintre palestiniei şi israelieni.

Atacul de miercuri intervine în timp ce mişcarea islamistă Hamas şi Israelul au semnat un armistiţiu privind violenţele din Fâşia Gaza.

Mişcarea islamistă, care controlează Fâşia Gaza a calificat acest atac ca fiind "un răspuns firesc la agresiunile israeliene", dar a precizat că nu are nici o informaţie în legătură cu autorii acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici