Ieşirea Marii Britanii din UE este din nou incertă. Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis că Guvernul britanic nu poate declanşa Brexit-ul fără Parlament

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis că premierul britanic nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiază în mod oficial procesul de ieşire din UE, fără acordul Parlamentului, notează The Associated Press online.

14772 afișări
Imaginea articolului Ieşirea Marii Britanii din UE este din nou incertă. Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis că Guvernul britanic nu poate declanşa Brexit-ul fără Parlament

Înalta Curte de Justiţie: Guvernul britanic nu poate declanşa separarea de UE fără Parlament (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Anterior, premierul Theresa May a declarat că va invoca articolul 50 în jurul datei de 31 martie, pe baza unei prerogative regale care permite Guvernului de la Londra să se retragă din tratatele internaţionale.

Pe de altă parte, judecătorii au stabilit că "prerogativele Coroanei nu permit Guvernului" să iniţieze procesul de ieşire din UE.

"Curtea nu acceptă argumentele înaintate de Guvern" se afirmă în textul deciziei, adăugându-se că "Pentru motivele prezentate anterior, se decide că Guvernul nu are puterea (...) să iniţieze articolul 50 pentru ca Marea Britanie să se retragă din Uniunea Europeană".

Guvernul britanic a comunicat că va contesta decizia, afirmând că britanicii au votat să părăsească Blocul comunitar în cadrul unui referendum aprobat printr-un act al Parlamentului "şi Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului".

Contestaţia Guvernului urmează să fie analizată de judecătorii de la Curtea Supremă în perioada 5-8 decembrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici