Imaginile care expun secretele SUA: Securitatea naţională, compromisă? - FOTO

Câteva imagini apărute pe Google Maps dezvăluie unele dintre secretele Statelor Unite ale Americii.

2285 afișări
Imaginea articolului Imaginile care expun secretele SUA: Securitatea naţională, compromisă? - FOTO

Imaginile care expun secretele SUA: Securitatea naţională, compromisă? (Imagine: Google Maps)

Google a fost acuzat că a compromis securitatea naţională a Statelor Unite, permiţând efectuarea de fotografii aeriene ale unor baze militare, ce pot fi astfel văzute de oricine prin aplicaţia Google Maps, scrie dailymail.co.uk.

Motorul de căutare permite vizualizarea bazelor militare, a pistelor de aterizare şi chiar a dronelor secrete. Locaţia unei astfel de baze este la Lacul Yukka, Nevada, unde se testează drone R-170 similare cu cea pierdută în Iran.

Cedric Leighton, un colonel în retragere al Air Force, este de părere că Iranul este extrem de interesat de bazele operaţionale deoarece acestea furnizează informaţii despre misiunile de supraveghere americane.

"Google publică datele care au stat la un moment dat la baza comunităţii militare şi de spionaj", a declarat colonelul.

Site-ul de aviaţie Flight Global afirmă că a descoperit locaţia secretă de la lacul Yukka, unde pot fi văzute imagini din satelit ale unei drone.

"Imaginea, capturată la începutul lui 2011 şi disponibilă pe Google Maps, arată o pistă de aproximativ 1.585 de metri şi ceea ce pare a fi un avion Predator MQ-1 sau Reaper MQ-9 staţionat. Aeroportul are patru hangare de diferite dimensiuni, iar detaliile locaţiei, inclusiv spaţiul de parcare, perimetrul de securitate şi construcţiile în curs de desfăşurare sunt clar vizibile", se arată pe site.

Detaliile permit puterilor străine să aibă acces foarte uşor la imagini din satelit pentru a inspecta avioanele spion secrete ale Statelor Unite.

Publicarea imaginilor din satelit cu bazele americane secrete este un subiect extrem de mediatizat şi comentat, după ce anterior a fost dezvăluită locaţia exactă a unei astfel de baze în Denver.

Iranul a doborât un avion american fără pilot RQ-170 "în estul ţării", la graniţa cu Afganistan şi Pakistan, a afirmat pe 4 decembrie postul de televiziune iranian de limbă arabă Al Alam, citând o sursă militară neidentificată.

"Unităţile de război electronice şi aeriene au reuşit să doboare un avion american fără pilot de tip RQ-170 care a încălcat zonele frontaliere din estul ţării şi era puţin avariat", a precizat agenţia Fars, citând un oficial american sub acoperirea anonimatului.

RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot de recunoaştere foarte recent, a cărui existenţă, dezvăluită în 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscută decât în 2010 de US Air Force.

Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate în Afganistan, în special pentru a obţine informaţii despre Iran şi Pakistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici