Imigraţia în Belgia a scăzut. Românii, pe locul doi după francezi

Imigraţia în Belgia a scăzut cu 6% în 2012 faţă de 2011, iar Franţa rămâne pe primul loc între ţările UE din care provin imigranţi, urmată de România şi Olanda, a anunţat un reprezentant OCDE în urma publicării unui raport preliminar.

175 afișări
Imaginea articolului Imigraţia în Belgia a scăzut. Românii, pe locul doi după francezi

Imigraţia în Belgia a scăzut. Românii pe locul doi după francezi - presă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Potrivit oficialului, citat de site, fluxurile migratorii către Belgia au scăzut cu 6% în 2012 faţă de anul precedent. OCDE notează totodată "o diminuare cu 30% a migraţiei provenind din Maroc" şi o "dimensiune mai europeană" a fenomenului imigraţiei, relatează site-ul 7sur7.be.

Migraţia în Belgia "este foarte pestriţă", potrivit aceleiaşi surse. Cel mai important stat european aflat la originea fluxurilor migratorii "rămâne Franţa, cu 13.000 (de imigranţi) în 2012". Urmează România şi Olanda, a precizat Jean-Christophe Dumont, reprezentantul Diviziei migrare internaţională din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), adăugând că în 2012 au crescut, de asemenea, venirile din Portugalia.

În acest raport, OCDE mai notează că, într-un context de stabilizare generală, Germania este a doua cea mai populară destinaţie în rândul imigranţilor şi că imigraţia în Franţa a crescut cu 7%.

În paralel cu aceste date, OCDE a publicat un studiu asupra impactului economic şi fiscal al imigraţiei. Potrivit acestuia, Belgia "este una dintre ţările în care performanţa imigranţilor pe piaţa muncii este cel mai puţin favorabilă", subliniază Dumont.

OCDE evaluează la aproape un punct procentual din PIB încasările fiscale suplimentare generate "în cazul diferenţei dintre rata de acces la locuri de muncă a persoanelor născute în Belgia şi a persoanelor născute în afara frontierelor". Astfel, Belgia este ţara în care "câştigul evaluat este cel mai important".

"Poate părea mai uşor de spus decât de făcut", a subliniat el, precizând că este vorba despre conştientizarea faptului că "politicile de integrare constituie o investiţie".

OCDE va publica raportul anual la începutul lui decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici