Impas în negocierile privind armistiţiul din Gaza după moartea unei familii de ostatici israelieni

Negocierile dintre Israel şi Hamas în vederea prelungirii armistiţiului din Gaza au fost umbrite miercuri, în ultimul moment, de o afirmaţie neconfirmată a Hamas potrivit căreia o familie de ostatici israelieni, inclusiv un bebeluş de 10 luni, ar fi fost ucisă, scrie Reuters.

1094 afișări
Imaginea articolului Impas în negocierile privind armistiţiul din Gaza după moartea unei familii de ostatici israelieni

Sursa foto: twitter.com/AvivaKlompas

Cu puţin timp înainte de ultima eliberare a femeilor şi copiilor ostatici programată în cadrul armistiţiului, aripa militară a Hamas a declarat că cel mai tânăr ostatic, bebeluşul Kfir Bibas, a fost ucis într-un bombardament israelian anterior, împreună cu fratele său de patru ani, Ariel, şi mama lor. Tatăl lor, care a fost de asemenea reţinut, nu a fost menţionat în declaraţie.

Oficialii israelieni au declarat că verifică afirmaţia Hamas, o chestiune extrem de emoţionantă în Israel, unde familia se numără printre cei mai importanţi ostatici civili care nu au fost încă eliberaţi.

„IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) evaluează acurateţea informaţiilor”, a declarat armata într-o declaraţie în care a precizat că consideră Hamas responsabil pentru siguranţa tuturor ostaticilor din Gaza.

Rudele lansaseră un apel special pentru eliberarea familiei după ce copiii şi părinţii lor au fost excluşi din penultimul grup eliberat marţi.

Un oficial israelian a declarat că ar fi imposibil să se prelungească încetarea focului, care va expira joi dimineaţa, fără un angajament de eliberare a tuturor femeilor şi copiilor din rândul ostaticilor.

Oficialul a declarat că Israelul crede că militanţii încă mai deţin suficiente femei şi copii pentru a prelungi armistiţiul cu 2-3 zile.

Surse de securitate egiptene au declarat, de asemenea, că negociatorii cred că o prelungire de două zile este posibilă.

Familiile ostaticilor israelieni care urmau să fie eliberaţi în cursul zilei de miercuri fuseseră deja informate anterior cu privire la numele lor, ultimul grup care urma să fie eliberat în cadrul armistiţiului, cu excepţia cazului în care negociatorii reuşesc să îl prelungească. Oficialii nu au precizat la momentul respectiv dacă aceasta includea şi familia Bibas.

Guvernanţii Hamas din Gaza au publicat o listă cu 15 femei şi 15 adolescenţi palestinieni care urmează să fie eliberaţi din închisorile israeliene în schimbul ostaticilor eliberaţi miercuri. Ostaticii au fost capturaţi de militanţi în raidul lor mortal asupra Israelului din 7 octombrie.

Pentru prima dată de la începutul armistiţiului, lista palestinienilor care urmează să fie eliberaţi include cetăţeni palestinieni din Israel, precum şi rezidenţi ai teritoriilor ocupate.

Până în prezent, militanţii din Gaza au eliberat 60 de femei şi copii israelieni dintre cei 240 de ostatici, în cadrul acordului care a asigurat primul armistiţiu al războiului. Douăzeci şi unu de străini, în principal muncitori agricoli thailandezi, au fost, de asemenea, eliberaţi în cadrul unor acorduri paralele separate. În schimb, Israelul a eliberat 180 de deţinuţi palestinieni din motive de securitate, toţi femei şi adolescenţi.

Armistiţiul iniţial de patru zile a fost prelungit cu 48 de ore începând de marţi, iar Israelul a declarat că ar fi dispus să îl prelungească în continuare atât timp cât Hamas eliberează 10 ostatici pe zi. Dar, având în vedere că mai puţine femei şi copii sunt încă în captivitate, acest lucru ar putea însemna că ar trebui să accepte pentru prima dată termenii care să reglementeze eliberarea cel puţin a unor bărbaţi israelieni.

Un oficial palestinian a declarat că negociatorii încearcă să stabilească dacă bărbaţii israelieni vor fi eliberaţi în condiţii diferite faţă de schimbul pentru trei deţinuţi palestinieni fiecare, condiţii care s-au aplicat anterior femeilor şi copiilor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că Israelul va lua în considerare orice propunere serioasă, deşi a refuzat să ofere mai multe detalii.

„Facem tot ceea ce putem pentru a-i elibera pe aceşti ostatici. Nimic nu este confirmat până când nu este confirmat”, a declarat Levy reporterilor din Tel Aviv. „Vorbim despre negocieri foarte sensibile în care vieţi umane atârnă în balanţă”.

Premierul Benjamin Netanyahu şi-a repetat promisiunile anterioare de a continua războiul pentru a anihila Hamas, odată ce încetarea focului va expira.

„În niciun caz nu ne vom întoarce să luptăm până la capăt. Aceasta este politica mea, întregul cabinet o susţine, întregul guvern o susţine, soldaţii o susţin, poporul o susţine - asta este exact ceea ce vom face”, a spus el într-o declaraţie.

Eliberarea de marţi a inclus, de asemenea, pentru prima dată ostatici deţinuţi de Jihadul Islamic, un grup militant separat, precum şi de Hamas însuşi. Capacitatea Hamas de a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de alte facţiuni a fost o problemă în discuţiile anterioare.

Armistiţiul a adus un prim răgaz în războiul lansat de Israel pentru a anihila Hamas după raidul „Shabbatului negru” al unor bărbaţi înarmaţi care au ucis 1.200 de persoane în ziua de odihnă evreiască, potrivit bilanţului Israelului.

De atunci, bombardamentele israeliene au redus o mare parte din Gaza la un pustiu, cu peste 15.000 de morţi confirmaţi, dintre care 40% sunt copii, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene considerate de încredere de către ONU.

Mulţi alţii se tem să nu fie îngropaţi sub ruine. Ministerul palestinian al Sănătăţii a declarat că alte 160 de cadavre au fost scoase dintre dărâmături în ultimele 24 de ore de armistiţiu, iar aproximativ 6.500 de persoane sunt încă dispărute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici