În lipsa unor probe, locuitorii din oraşul unde a fost ucis Osama ben Laden se îndoiesc de moartea lui

Locuitorii din Abbottabad nu au întârziat să emită îndoieli asupra prezenţei şi morţii lui Osama ben Laden în oraşul lor, deşi încă aflaţi sub şoc, denunţând, cum se întâmplă, uneori, în Pakistan, un "scenariu american".

527 afișări
Imaginea articolului În lipsa unor probe, locuitorii din oraşul unde a fost ucis Osama ben Laden se îndoiesc de moartea lui

În lipsa unor probe, locuitorii din oraşul unde a fost ucis Osama ben Laden se îndoiesc de moartea lui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De aproximativ 15 ore, un poliţist stă de pază lângă un teren pe care se cultivă fasole şi cartofi, cu sarcina de a-i respinge pe curioşi în afara perimetrului ultimei locuinţe a lui ben Laden, încercuită de zeci de soldaţi.

Cu toate acestea, el nu crede în moartea liderului reţelei teroriste Al-Qaida.

"Nu am văzut nimic. Ni s-a spus să venim la ora (locală) 03.00 (luni, 01.00 ora României) dimineaţa, dar operaţiunea era deja terminată", a declarat el, arătând spre construcţia impunătoare înconjurată de ziduri de beton, care se află al 400 de metri distanţă.

Luni dimineaţa, locuitorii din Abbottabad s-au trezit, brusc, în centrul atenţiei întregii planete, după ce Washingtonul a anunţat că ben Laden a fost găsit şi ucis, peste noapte, într-un raid american asupra acestei case din cartierul Bilal Town.

În această fermecătoare staţiune muntoasă, ocolită de violenţele ultimilor zece ani, în timp ce în restul Pakistanului s-au înregistrat numeroase atentate, într-o societate întotdeauna pregătită să inventeze teorii ale complotului, în mod obligatoriu de sorginte americană, surprinderea a lăsat, repede, loc îndoielii.

Un pensionar, Bashir Qureshi, în vârstă de 61 de ani, este aşezat, cu nepotul său în braţe, pe pragul unei case situate la câteva sute de metri de refugiul liderului Al-Qaida. El surâde când aude despre operaţiune.

Geamurile casei sale au fost sparte, în timpul raidului nocturn, marcat de prăbuşirea unui elicopter, nu departe de locuinţa sa. Dar acest lucru nu-l împiedică să afirme că este vorba despre un complot. "Nimeni nu crede. Nu am văzut niciodată niciun arab aici", dă el asigurări.

Prezenţa liderului reţelei teroriste Al-Qaida, imaginat, mai degrabă, în fundul unui sat din zonele tribale din nord-vest, pare cu atât mai puţin probabilă la mai puţin de doi kilometri de Academia Militară Kakul, unde armata pakistaneză instruieşte mii de recruţi.

Osama "ben Laden trăia lângă Kakul şi serviciile de informaţii? Nu cred. Este un scenariu organizat de Statele Unite, cu complicitatea Guvernului pakistanez", a declarat un inginer, Nihmatullah.

Luni după-amiaza, anunţul Washingtonului privind depunerea de către armata americană a corpului neînsufleţit al liderului reţelei teroriste Al-Qaida în Marea Oman, împreună cu absenţa probelor morţii sale, au oferit şi mai multe argumente celor care nu cred, inclusiv celor educaţi, fiecare având o teorie în această privinţă.

"Dacă este mort, de ce nu îi arată cadavrul? Este doar un scenariu american", apreciază Shakeel Ahmad, un farmacist din Bilal Town.

"Au anunţat, deja, moartea lui, de mai multe ori. Câte vieţi are?", a declarat ironic Waseem Iqbal, care lucrează în domeniul imobiliar, sprijindu-se de motocicleta sa.

Ca numeroşi alţi locuitori din cartier, el consideră că Statele Unite au organizat operaţiunea din acest oraş-garnizoană "pentru a discredita armata pakistaneză".

"Statele Unite vor să părăsească Afganistanul. Ei afirmă că Osama (ben Laden) este mort, (pentru că) astfel au o scuză să plece", a declarat Shakil Ahmed, angajat al unei societăţi farmaceutice.

"Toate acestea sunt doar un joc", insistă Atahullah Shah, în vârstă de 17 ani, un student, în blugi şi bascheţi. În opinia sa, "Obama a făcut acest lucru în mod expres, chiar înainte de împlinirea a zece ani de la (atentatele de la) 11 septembrie şi pentru a câştiga următoarele alegeri".

"Atât timp cât americanii nu vor prezenta probe" ale morţii lui ben Laden, "totul va rămâne suspect", mai ales în Pakistan, a avertizat analistul politic Imtiaz Gul, la Islamabad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici