Incendiu la sediul Comisiei Europene din Bruxelles

Sediul Comisiei Europene (CE) de la Bruxelles, care adăposteşte aproximativ 2.700 de persoane, a fost evacut în întregime, luni la prânz, în urma unui incendiu la acoperiş, care degaja un fum dens şi care a produs pagube materiale, dar şi mobilizarea unor efective importante de pompieri.

392 afișări
Imaginea articolului Incendiu la sediul Comisiei Europene din Bruxelles

Incendiu la sediul Comisiei Europene din Bruxelles (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul după-amiezei, către ora locală 15.50 (16.50, ora României), incendiul părea că se află sub control. "Cea mai pare parte (a incendiului) a fost localizată", a declarat Ingrid Colman, o purtătoare de cuvânt a pompierilor din Bruxelles.

Focul, care pentru o perioadă a produs un fum negru vizibil din exterior, s-a declanşat dintr-un motiv necunoscut într-un spaţiu tehnic de la etajele superioare ale clădirii, "care conţine cabluri electrice", potrivit lui Colman.

De teama propagării către etajele inferioare, pompierii din Bruxelles au lăsat 35 de reprezentanţi la locul incidentului, ca măsură de precauţie, a declarat un alt purtător de cuvânt al serviciilor locale de pompieri, Francis Boileau.

Acesta a anunţat că, după primele verificări, au fost constatate pagube materiale minore şi că nicio persoană nu a fost rănită în incendiu.

Clădirea, care a fost originar construită în anii 1960, dar care a fost integral asanată şi renovată după descoperirea de azbest în aceasta, în 1991, urmează să rămână goală până marţi, cel puţin.

"Nu se pune în nici un fel problema intrării în imobil. Pompierii continuă să lucreze, va trebui ca (personalul) să se informeze începând de marţi, de la ora 08.00, (09.00, ora României) pentru a afla dacă este posibil să vină să lucreze", a declarat un reprezentat al serviciilor de protecţie împotriva incendiilor din cadrul Comisiei Europene, John Kenrick.

El a făcut aceste declaraţii adresându-se angajaţilor Comisiei Europene, care aşteptau să reintre în birouri.

Circa zece autospeciale ale pompierilor au fost trimise la locul incendiului. Cele două străzi care încadrează clădirea continuau să fie închise în cursul după-amiezii de către poliţie, ca măsură de precauţie.

"La ora (locală) 13.00 (14.00, ora României), un incendiu s-a declanşat în clădire. Alarmele de incendiu s-au declanşat şi clădirea a fost în întregime evacuată", precizase Comisia, într-un comunicat. "Pompierii se află în zonă (...) şi fac faţă situaţiei", a declarat ea, fără a furniza alte detalii.

Jurnalişti ai AFP prezenţi în apropiere au putut observa un nor de fum negru deasupra acoperişului clădirii, aflată în centrul cartierului european al oraşului.

Sediul Comisiei, cunoscut şi sub numele de clădirea Berlaymont, are o suprafaţă de 240.000 de metri pătraţi, repartizaţi pe 16 niveluri. Aproximativ 2.700 de persoane lucrează în clădire.

Începând din 1991, din structura clădirii a fost îndepărtată amianta, lucrările finalizându-se în 2004.

Clădirea în formă de cruce conţine birourile preşedintelui Comisiei, portughezul Jose Manuel Barroso, care era prezent luni şi care a fost evacuat împreună cu tot personalul, ale celor 26 de comisari ai săi şi ale tuturor serviciilor funcţionarilor Executivului european.

Comisia Europeană are un rol de iniţiativă în funcţionarea UE. Ea propune proiecte de directivă care sunt apoi trimise statelor membre şi Parlamentului European. Ea veghează de asemenea la respectarea tratatelor europene de către state.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici