INCENDIU pe un feribot italian în largul Greciei. 478 de persoane la bord sunt evacuate. Un mort, în urma incendiului - FOTO

O operaţiune de salvare era în curs în largul Greciei duminică dimineaţa, în pofida unor rafale de vânt violente, în vederea evacuării celor 478 de persoane de la bordul unui feribot italian, pe care a izbucnit un incendiu, au anunţat autorităţile greceşti.

2019 afișări
Imaginea articolului INCENDIU pe un feribot italian în largul Greciei. 478 de persoane la bord sunt evacuate. Un mort, în urma incendiului - FOTO

INCENDIU pe un feribot italian în largul Greciei. 478 de persoane la bord sunt evacuate. Un mort, în urma incendiului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 00:07 - Situaţia la bordul feribotului Norman Atlantic este sub control, afirmă operatorul navei

Compania greacă Anek a dat asigurări duminică seara că situaţia feribotului său Norman Atlantic, victimă noaptea trecută a unui incendiu care a provocat moartea unui pasager, este "sub control", potrivit AFP.

La bordul navei nu mai era "decât fum" în jurul orei 18.30 GMT (20.30, ora României), a declarat purtătorul de cuvânt al Anek, citat de agenţia ANA, adăugând că în prezent "mai multe nave încearcă din nou să se apropie de feribot, cu scopul de a recupera pasagerii cu ajutorul scărilor din frânghie".

Compania greacă, care a închiriat feribotul de la proprietarul său italian, a confirmat că remorcarea navei a început, însă a fost întreruptă după ce "un cablu al remorcherului s-a rupt".

Anterior, paza italiană de coastă a afirmat că remorcherul Marietta Barretta a reuşit să se fixeze de feribot. 

Destinaţia navei, de unde spre seară au fost evacuate doar 167 din 478 de persoane, nu este clară, a confirmat Anek.

Potrivit companiei, "autorităţile italiene insistă în continuare ca nava să fie remorcată spre portul Brindisi", în Italia, în timp ce Albania este mult mai aproape.

Totodată, Carlo Visentini, directorul companiei proprietare a feribotului, a informat că nava a trecut cu succes o recentă inspecţie, după reparaţia unei uşi de urgenţă defecte.

Inspecţia a avut loc pe 19 decembrie, în portul Patras din Grecia. "Verificările au confirmat că nava era în stare perfectă", a declarat el, potrivit agenţiei ANSA.

"Inspectorii au descoperit un mic defect la una din uşile de urgenţă, numărul 112, situată pe puntea 5, acolo unde a izbucnit incendiul, potrivit informaţiilor noastre", a adăugat Visentini.

"Acest defect a fost reparat imediat, inspectorii au rămas mulţumiţi, iar vasul a putut continua să navigheze", a dat el asigurări.

UPDATE - Amplă operaţiune de salvare a sute de pasageri de pe feribotul italian în flăcări

Sute de persoane - afirmând "suntem blocate pe punte, ne este frig şi tuşim din cauza fumului" - erau blocate duminică dupa-amiaza, în condiţii meteorologice foarte dificile, la bordul unui feribot pe care a izbucnit un incendiu, în Canalul Otrante, situat între Grecia şi Italia, relatează AFP.

Una dintre cele 478 de persoane de la bordul "Norman Atlantic" - 422 de pasageri şi 56 de membri ai echipajului - a murit, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Marinei Comericale şi Mării. El a declarat că a obţinut această informaţie de la autorităţile italiene şi că nu este în măsură să ofere nici numele şi nici naţionalitatea victimei.

Potrivit autorităţilor elene, până la ora 13.30 GMT (15.30, ora României) fuseseră evacuate doar 11 persoane, preluate de alte nave sau trimise cu elicopterul către Italia.

Duminică dimineaţa rafalele de vânt atingeau nivelul 10 pe scala Beaufort de 12 trepte şi erau însoţite de o ploaie torenţială, grindină şi valuri de până la şase metri înălţime.

UPDATE MAE: Românca de pe feribotul italian i-a comunicat mamei sale că a fost salvată

Ministerul de Externe precizează că femeia aflată pe feribotul italian la bordul căruia a izbucnit un incendiu a luat legătura cu mama sa căreia i-a transmis că a fost salvată de o navă în cursul după-amiezii de duminică.

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, pe parcursul zilei de duminică, în baza informaţiilor obţinute de la autorităţile elene, au fost efectuate verificări complexe pe teritoriul României cu scopul identificării familiei cetăţenei române.

În urma verificărilor efectuate, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, un reprezentant al Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe a reuşit să o identifice şi să poarte recent o discuţie telefonică cu mama cetăţenei române, ocazie cu care a rezultat că persoana de cetăţenie română i-a comunicat telefonic mamei, în cursul după-amiezii, că a fost salvată de o navă aflată în apropiere, informează MAE.

În prezent, reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României în Italia şi în Grecia depun toate eforturile pentru identificarea locaţiei unde va ajunge persoana, mai precizează Ministerul de Externe.

Potrivit listei pasagerilor publicată de presa elenă, românca se numeşte A. Granat.

O operaţiune de salvare se află în curs în largul Greciei, în vederea evacuării celor 478 de persoane de la bordul unui feribot italian, pe care a izbucnit un incendiu, au anunţat autorităţile greceşti, relatează AFP.

Incendiul se pare că a izbucnit pe puntea pentru maşini, pe care se aflau aproximativ 200 de vehicule. Însă căldura a cuprins rapid întreaga navă.

"Tălpile de la încălţăminte începeau să ni se topească, în cabina de recepţie", a declarat pentru televiziunea greacă Mega unul dintre pasagerii deja transferaţi către altă navă.

"Norman Atlantic", care navighează sub pavilion italian, este operată de către compania greacă Anek, ce nu a putut să fie contactată duminică dimineaţa. Ea a plecat din portul grec Patras duminică dimineaţa, la ora locală 5.30 (5.30, ora României), către portul italian Ancona, şi a emis un semnal de ajutor în timp ce se afla la 33 de mile maritime (aproximativ 61 de kilometri) de insuliţa greacă Othonoi, situată la mai puţin de 100 de kilometri de coastele italiene.

Ministrul grec al Apărării Nikos Dendias a declarat pentru un post de televiziune că a solicitat ajutorul Italiei şi că italienii au preluat conducerea operaţiunii în curs.

UPDATE Un mort, în urma incendiului de la bordul feribotului Norman Atlantic

Un bărbat a murit duminică în urma incendiului de la bordul feribotului "Norman Atlantic", care asigura o legătură între Patras (Grecia) şi Ancona (Italia), a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Marinei Comericale şi Mării, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt a declarat că a obţinut această informaţie de la autorităţile italiene şi că nu este în măsură să ofere nici numele şi nici naţionalitatea victimei.

El a declarat că, potrivit aceleiaşi surse, o femeie care se afla pe vapor în acelaşi loc în care se afla victima a putut să fie salvată şi transportată la Brindisi, în Italia.

UPDATE Un român şi şapte bulgari, printre pasagerii feribotului

Un cetăţean român şi şapte bulgari se află printre pasagerii feribotului italian Norman Atlantic la bordul căruia a izbucnit un incendiu duminică dimineaţa, în Adriatica, scrie ziarul grecesc To Vima.

Potrivit site-ului Novinite.com, corespondentul ziarului bulggar 24 Ceasa la Atena a anunţat, de asemenea, că la bordul feribotului se aflau şapte bulgari, precizând că este vorba despre două femei şi cinci bărbaţi. Ministerul de Externe de la Sofia nu a confirmat informaţia. Potrivit presei internaţionale, la bord se aflau 478 de persoane.

To Vima scrie că a obţinut lista pasagerilor şi că 234 de pasageri sunt cetăţeni greci.

Pe lista pasagerilor se află, între alţii, un cetăţean român, doi ruşi, şase austrieci, doi unguri, zece elveţieni, 22 de albanezi, 22 de italieni, nouă francezi, doi ucraineni, un cetăţean maltez şi trei macedoneni. Echipajul era alcătuit din 22 de italieni şi 34 de greci, scrie To Vima.

Nu au fost raportate victime.

Oficiali italieni şi greci au anunţat că 131 de pasageri au fost salvaţi, potrivit aceleiaşi surse, care nu oferă alte precizări.

UPDATE Printre aceşti pasageri se află 268 de greci, potrivit Ministerului Mării. Potrivit autorităţilor portuare elene, echipajul este alcătuit din 22 de italieni şi 34 de greci.

Nicio victimă nu a fost anunţată până la ora 8.15 GMT (10.15, ora României), iar operaţiunile de salvare se desfăşurau în condiţii "deosebit de dificile şi complicate", cu rafale de vânt cu puterea de 10 pe scala Beaufort, care are 12 trepte, ploaie torenţială şi grindină, potrivit ministerului.

Nava italiană "Europa" se îndrepta, la aceeaşi oră, către locul unde se desfăşoară operaţiunile de salvare, a adăugat ministerul grec.

Mai multe nave care au răspuns semnalului de ajutor emis de feribotul "Norman Atlantic" se aflau în jurul ambarcaţiunii, iar către ora 7.55 GMT (9.55, ora României) 55 de persoane au putut să fie transferate către altă navă, în timp ce alte 150 de persoane se aflau la bordul unei ambarcaţiuni de salvare.

Incendiul se pare că a izbucnit pe puntea pentru maşini, pe care se aflau aproximativ 200 de vehicule. Însă căldura a cuprins rapid întreaga navă.

"Tălpile de la încălţăminte începeau să ni se topească, în cabina de recepţie", a declarat pentru televiziunea greacă Mega unul dintre pasagerii deja transferaţi către altă navă.

"Norman Atlantic", care navighează sub pavilion italian, este operată de către compania greacă Anek, ce nu a putut să fie contactată duminică dimineaţa. Ea a plecat din portul grec Patras duminică dimineaţa, la ora locală 5.30 (5.30, ora României), către portul italian Ancona, şi a emis un semnal de ajutor în timp ce se afla la 33 de mile maritime (aproximativ 61 de kilometri) de insuliţa greacă Othonoi, situată la mai puţin de 100 de kilometri de coastele italiene.

Ministrul grec al Apărării Nikos Dendias a declarat pentru un post de televiziune că a solicitat ajutorul Italiei şi că italienii au preluat conducerea operaţiunii în curs.

Marina italiană a anunţat către ora 7.00 GMT (9.00, ora României), într-un mesaj postat pe contul de Twitter, că un elicopter a pornit de la baza Grottaglie, din sud-estul Italiei, iar o jumătate de oră mai târziu alte două elicoptere se pregăteau să decoleze de la Catania, în Sicilia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici