Incendiul de vegetaţie din Canada: Persoanele evacuate, puse să aştepte noi zboruri

Locuitorii evacuaţi din Yellowknife, Canada, sunt furioşi pentru că au fost refuzaţi de la zborurile de evacuare, deoarece aeronavele sunt pline. Ei au fost sfătuiţi să mai încerce vineri sau sâmbătă, scrie BBC.

456 afișări
Imaginea articolului Incendiul de vegetaţie din Canada: Persoanele evacuate, puse să aştepte noi zboruri

Incendiul de vegetaţie din Canada: Persoanele evacuate, puse să aştepte noi zboruri

Persoanele care au aşteptat la cozi de ore întregi pentru a se îmbarca în zborurile de joi au fost sfătuite de oficiali să încerce din nou vineri sau sâmbătă.

Cele două mari companii aeriene ale ţării se confruntă, de asemenea, cu criticile legate de creşterea tarifelor de transport aerian şi de taxele de reprogramare.

De joi, incendiul se află la 15 km nord-vest de Yellowknife şi ar putea ajunge la periferia oraşului până sâmbătă.

Este unul dintre cele aproape 240 de incendii de vegetaţie care fac ravagii în Teritoriile de Nord-Vest, unde s-a declarat stare de urgenţă marţi seara.

În timp ce regiunea este vastă şi slab populată, în capitala Yellowknife locuiesc aproximativ 20.000 de persoane şi toate au primit ordin să părăsească oraşul până vineri la prânz.

Într-o informare de joi seara, oficialii au declarat că 22 de avioane au fost programate pentru vineri şi că 1.800 de persoane ar trebui să poată urca în aceste zboruri.

Ei au spus că aproximativ 5.000 de persoane trebuie să părăsească Yellowknife pe calea aerului.

Localnicii au acuzat Air Canada şi WestJet că au umflat preţurile pentru zborurile din oraş, precum şi taxele de schimbare pentru călătorii cu zboruri viitoare spre Yellowknife.

Într-o declaraţie pentru CBC News, un purtător de cuvânt al Air Canada a declarat că tarifele pentru zborurile directe au fost plafonate, iar compania aeriană îşi dublează în prezent operaţiunile regulate în oraş.

Dar el a precizat că există „limitări impuse în ceea ce priveşte zborurile din cauza incendiilor” şi că Air Canada a anulat zborurile de sâmbătă.

WestJet a declarat pentru presă că a ajustat tarifele pentru a evita „escaladarea preţurilor” şi a renunţat, de asemenea, la taxele de reprogramare pentru persoanele care călătoresc spre Yellowknife în următoarele cinci zile.

Alte companii aeriene au fost, de asemenea, rugate să ajute oamenii să părăsească oraşul.

Premierul Justin Trudeau a declarat că a luat legătura cu primarul oraşului pentru a discuta situaţia de la faţa locului.

„Am reafirmat angajamentul guvernului nostru de a oferi sprijin atât acum, cât şi în zilele şi săptămânile care vor urma”, a scris el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Aproximativ 46.000 de persoane locuiesc în Teritoriile de Nord-Vest, iar armata canadiană a coordonat cel mai mare efort de evacuare prin transport aerian din istoria regiunii.

Canada traversează cel mai grav sezon de incendii de vegetaţie înregistrat vreodată, cu aproape 1.100 de incendii active care ardeau în întreaga ţară începând de miercuri.

Experţii au indicat drept motiv o primăvară mai caldă şi mai uscată decât în mod normal.

Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice sporesc riscul de vreme caldă şi uscată, care este posibil să alimenteze incendiile de vegetaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici