Începutul politicii anti-migraţie în Italia: Închide porturile pentru o navă cu 179 de migranţi la bord

Italia a declarat că o ambarcaţiune a unui ONG care transportă 179 de migranţi va fi obligată să părăsească porturile italiene şi redirecţionată către apele internaţionale după ce vor fi debarcaţi minorii şi persoanele vulnerabile.

3307 afișări
Imaginea articolului Începutul politicii anti-migraţie în Italia: Închide porturile pentru o navă cu 179 de migranţi la bord

În faţa jurnaliştilor, vineri, după o şedinţă de guvern, noul ministru de interne Matteo Piantedosi a declarat că guvernul a adoptat un decret prin care se cere ca nava sub pavilion german Humanity 1 - ancorată în prezent în largul Siciliei - să rămână doar temporar în apele italiene, conform POLITICO.

"Aceasta va fi doar pentru timpul necesar pentru a verifica dacă există urgenţe la bord, fie că sunt legate de sănătate sau de altă natură", a declarat Piantedosi, potrivit agenţiei de presă italiene Adnkronos. Piantedosi a precizat că femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu probleme de sănătate vor fi lăsate să intre în Italia.

"Persoanele care nu au nevoie urgentă de ajutor vor trebui să fie duse înapoi în apele internaţionale", a spus ministrul.

Printre migranţii salvaţi pe mare de Humanity 1 se numără peste 100 de minori neînsoţiţi, inclusiv un bebeluş de şapte luni, potrivit presei.

Piantedosi a declarat că nava "a forţat situaţia" intrând în apele italiene.

Poziţia guvernului italian recent instalat, condus de premierul de dreapta Giorgia Meloni, este că navele ar trebui să se adreseze ţării de pavilion pentru a avea acces la un port sigur. Ziarul italian La Repubblica, citând persoane de la bordul navei Humanity 1, a relatat că oamenii se îmbolnăvesc şi tremură pe punte şi că vremea nefavorabilă nu a dat echipajului altă opţiune decât să intre în apele italiene pentru a se refugia.

Piantedosi a declarat că decretul guvernamental faţă de Humanity 1 a fost "primul act" al unei politici menite să solicite ţărilor de pavilion să "îşi respecte obligaţiile", respectând totodată drepturile omului. Dar este puţin probabil să fie ultimul: Într-un comunicat publicat la sfârşitul lunii octombrie, ministerul de interne a indicat Humanity 1, alături de Ocean Viking sub pavilion norvegian - care staţionează, de asemenea, în largul Siciliei şi transportă 234 de persoane - ca fiind nave cărora li se poate interzice accesul în apele italiene.

Meloni a făcut din abordarea dură a luptei împotriva imigraţiei ilegale una dintre principalele sale teme de campanie în alegerile generale. Partenerul ei de coaliţie guvernamentală, Matteo Salvini, pe când era ministru de interne în 2018-2019, a fost pionierul unei poziţii combative similare faţă de ONG-urile care salvează migranţi pe mare, făcând din sloganul "să închidem porturile" una dintre cărţile sale de vizită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici