Incidentul terorist din Algeria: Răpitorii cer oprirea intervenţiei în Mali şi eliberarea unor deţinuţi din SUA

Autorii luării de ostatici din Algeria doresc să negocieze oprirea intervenţiei franceze în Mali şi propun eliberarea captivilor în schimbul unor deţinuţi din Statele Unite.

852 afișări
Imaginea articolului Incidentul terorist din Algeria: Răpitorii cer oprirea intervenţiei în Mali şi eliberarea unor deţinuţi din SUA

Incidentul terorist din Algeria: Răpitorii cer oprirea intervenţiei în Mali şi eliberarea unor deţinuţi din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Răpitorii cer eliberarea islamistului Omar Abdel-Rahman (alias "Şeicul Orb"), aflat în detenţie în statul North Carolina, şi a unei pakistaneze închisă tot în SUA.

De origine egipteană, Omar Abdel-Rahman (supranumit "şeicul orb") a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1995, pentru un complot care viza comiterea de atentate la New York şi asasinarea fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak.

Aafia Siddiqui este o cercetătoare pakistaneză închisă în Statele Unite pentru că a încercat să deschidă focul spre militari americani, în 2008, în Afganistan.

Liderul grupării care a organizat luarea de ostatici a declarat că doreşte să negocieze cu Franţa încheierea conflictului militar din Mali şi propune eliberarea "ostaticilor americani" în schimbul unor islamişti deţinuţi în Statele Unite.

Liderul grupului islamist Mokhtar Belmokhtar a declarat pentru agenţia mauritană ANI că cere "Franţei şi Algeriei să negocieze încetarea intervenţiei militare în zona Azawad (nordul Mali)".

Aproximativ 650 de ostatici, dintre care 573 algerieni şi jumătate dintre cei 132 de străini, au fost eliberaţi în cursul operaţiunii militare la complexul In Amenas din estul Algeriei, conform unui bilanţ anunţat vineri dimineaţă, relatează site-ul agenţiei APS.

Forţele speciale ale Armatei algeriene continuă operaţiunea militară la complexul de exploatare a gazelor şi speră să ajungă la o soluţie pacifistă.

Instalaţiile de gaze au fost oprite pentru a se evita riscul unei explozii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici