INDEPENDENŢA kurzilor din Irak blocată de guvernul din Bagdad. REFERENDUMUL nu are un caracter obligatoriu pentru autorităţi

Guvernul din Bagdad a exclus, marţi, posibilitatea secesiunii regiunii kurde din nordul Irakului, la o zi după ce aceştia au organizat un referendum pentru declararea independenţei, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

956 afișări
Imaginea articolului INDEPENDENŢA kurzilor din Irak blocată de guvernul din Bagdad. REFERENDUMUL nu are un caracter obligatoriu pentru autorităţi

INDEPENDENŢA kurzilor din Irak blocată de guvernul din Bagdad. REFERENDUMUL nu are un caracter obligatoriu pentru autorităţi

Rezultatele preliminare ale referendumului organizat de Guvernul regional al kurzilor scot în evidenţă faptul că peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au pronunţat în favoarea independenţei. Rata de participare a fost de aproximativ 72%, iar rezultatele finale urmează să fie făcute publice miercuri.

Mii de kurzi au sărbătorit pe străzile din capitala regiunii kurde, Erbil, după ce au aflat rezultatele preliminare ale referendumului.

Preşedintele Guvernului regional al kurzilor, Masoud Barzani, a afirmat că votul are scopul de a oferi un mandat clar pentru iniţierea negocierilor cu Bagdadul şi cu ţările vecine privind secesiunea paşnică a kurzilor din Irak.

De cealaltă parte, autorităţile irakiene şi-au menţinut opoziţia fermă faţă de independenţa kurzilor.

”Nu suntem pregătiţi să discutăm sau să purtăm un dialog despre rezultatul referendumului deoarece acesta este neconstituţional”, a declarat Haider al-Abadi, prim-ministrul Irakului.

Rezultatul scrutinului nu va conduce în mod automat la obţinerea suveranităţii întrucât referendumul nu are un caracter obligatoriu pentru autorităţile de la Bagdad, iar statele vecine şi-au semnalat intenţia de a interveni pentru a opri declararea independenţei regiunii.

Departamentul de Stat de la Washington a transmis că SUA sunt "profund dezamăgite" de decizia administraţiei regiunii de a organiza referendumul în pofida opoziţiei internaţionale.

Ţările vecine, Turcia şi Iran, unde locuiesc sute de mii de etnici kurzi, dar şi Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite, au pledat pentru ca regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului să îşi rezolve disputele cu Bagdadul prin negocieri şi nu prin secesiune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici