Informaţiile despre ben Laden au venit de la terorişti interogaţi în centre CIA din România şi Polonia

Membrii al-Qaida care au furnizat informaţii ce au condus în final la uciderea liderului reţelei teroriste, Osama ben Laden, au fost interogaţi în închisori secrete ale CIA din România şi Polonia. Operaţiunea care a condus la uciderea liderului al-Qaida a fost organizată timp de mai multe luni.

4074 afișări
Imaginea articolului Informaţiile despre ben Laden au venit de la terorişti interogaţi în centre CIA din România şi Polonia

Informaţiile despre ben Laden au venit de la terorişti interogaţi în centre CIA din România şi Polonia (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

Oficiali din serviciile de informaţii au descoperit în august complexul din Pakistan în care a fost ucis acesta, în timp ce monitorizau un mesager, pe care CIA îl căuta de mai mulţi ani.

Potrivit unor oficiali, citaţi de CBS News, interogatorii CIA din închisori secrete aflate în străinătate au obţinut primele informaţii despre el.

Conform unor foşti şi actuali oficiali americani, Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, a fost cel care a furnizat numele mesagerului. CIA a obţinut informaţii similare de la succesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Ambii au fost supuşi unor tehnici dure de interogare în închisori secrete ale CIA din România şi Polonia, potrivit CBS News.

Deţinuţii le-au spus interogatorilor că Osama ben Laden avea atâta încredere în acest mesager, încât ar putea locui cu el.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat luni dimineaţă că liderul al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis într-un raid al forţelor speciale americane la Abbottabad, la aproximativ 80 de kilometri nord de capitala pakistaneză Islamabad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici