Informaţiile din contul de e-mail al unui colaborator al WikiLeaks, vizate de un ordin judecătoresc

Administraţia americană a obţinut un controversat ordin judecătoresc pentru a obliga Google Inc şi o companie furnizare de Internet, Sonic.net Inc, să predea informaţiile conţinute în conturile de e-mail ale colaboratorului WikiLeaks Jacob Appelbaum, relatează Wall Street Journal, în ediţia online.

266 afișări
Imaginea articolului Informaţiile din contul de e-mail al unui colaborator al WikiLeaks, vizate de un ordin judecătoresc

Informaţiile din contul de e-mail al unui susţinător al WikiLeaks, vizate de un ordin judecătoresc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sonic susţine că a contestat ordinul judecătoresc şi a pierdut, prin urmare a fost forţat să predea informaţiile. Cererea administraţiei include adresele de e-mail ale persoanelor care au corespondat cu Appelbaum în ultimii doi ani, dar nu şi conţinutul integral al acestora.

Atât Google, cât şi Sonic au făcut presiuni pentru dreptul de a-l informa pe Appelbaum în legătură cu aceste hotărâri judecătoreşti secrete, au declarat persoane familiare cu investigaţia.

Applebaum este dezvoltator pentru Tor Project Inc., o organizaţie nonprofit care furnizează instrumente gratuite pentru a ajuta persoanele să îşi menţină anonimitatea online.

Instrumentele Tor sunt adeseori folosite de persoane din ţări unde traficul pe Internet este monitorizat de Guvern. Tor obţine unele fonduri de la administraţia americană.

Appelbaum a fost şi voluntar WikiLeaks, recomandând folosirea instrumentelor Tor pentru protejarea identităţii atunci când trimit documente acestui site de Internet. În aprilie 2010, implicarea lui Appelbaum în cadrul WikiLeaks a fost dezvăluită accidental într-un mesaj postat pe site-ul Comitetului pentru Protejarea Jurnaliştilor. După acest mesaj, Appelbaum a devenit un apărător public al WikiLeaks.

La 14 decembrie, Departamentul american de Justiţie a obţinut un ordin judecătoresc care cere Twitter să predea informaţiile conţinute de conturile mai multor persoane, inclusiv Appelbaum.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici