Video Ingrid Betancourt vrea în continuare să devină preşedinte al Columbiei (Galerie Foto)

Ingrid Betancourt a declarat că vrea în continuare să devină preşedintele Columbiei, deşi a fost răpită în timpul campaniei sale electorale şi ţinută ostatică timp de şase ani de Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

27 afișări

Politicianul francezo-columbian, trei americani şi alte 11 persoane ţinute ostatice de FARC au fost eliberate din captivitate de armata columbiană, relatează Sky News.

Betancourt, în vârstă de 46 de ani, candida împotriva preşedintelui Alvaro Uribe în alegerile din 2002, când a fost răpită.

Vezi aici galerie foto de la eliberarea politicianului Ingrid Betancourt

După ce a fost salvată, ea a declarat că Uribe "a fost un preşedinte foarte bun" adăugând însă că "speră în continuare că va deveni preşedintele Columbiei".

În cadrul operaţiunii de salvare nu au fost trase focuri de armă, această misiune fiind percepută ca o lovitură puternică dată rebelilor columbieni.

"Cred că este un semn de pace pentru Columbia, că putem găsi pacea", a spus Betancourt, în prima sa declaraţie publică.

Palidă dar zâmbitoare, Ingrid Betancourt a revăzut-o pe mama sa, Yolanda Pulecio, la baza aeriană din Bogota.

Toţi ostaticii erau într-o stare bună de sănătate, cu toate că au fost ţinuţi în condiţii precare, a anunţat ministrul columbian al Apărării, Juan Manuel Santos.

"Elicopterele, care de fapt aparţineau armatei, au preluat ostaticii din (zona) Guaviare şi i-au transportat spre libertate", a declarat Santos. Doi membri ai gherilelor FARC au fost capturaţi în cursul operaţiunii.

Eliberarea ostaticei Ingrid Betancourt reprezintă un mare succes pentru preşedintele columbian Alvaro Uribe, a apreciat, joi, presa spaniolă, citată de AFP.

"Preşedintele columbian Alvaro Uribe a înregistrat ieri (miercuri) cel mai mare succes din carierea sa politică care îi deschide calea, dacă acesta este obiectivul său, pentru cel de-al treilea mandat", a comentat cotidianul El Pais.

Cotidianul de centru-stânga a adăugat că gherilele FARC "trăiesc cele mai grele momente" şi că operaţiunea, o altă "veste bună pentru Bogota", reprezintă un adevărat "picior în nas" dat preşedintelui venezuelean Hugo Chavez care "se lăuda că este cel mai bine plasat pentru a convinge FARC să o elibereze pe Betancourt".

Cotidianul El Mundo apreciază "succesul total pentru politica de securitate a preşedintelui Alvaro Uribe" al operaţiunii desfăşurate miercuri în sud-estul Columbiei.

"Uribe dă lovitura de graţie gherilelor FARC", a titrat cotidianul catalan La Vanguradia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici