Înregistrare video a accidentului aviatic de la Madrid, postată pe Internet

Ediţia online a cotidianului spaniol El Pais a difuzat joi o înregistrare video a accidentului în care a fost implicat avionul MD-82 al companiei Spanair, care s-a prăbuşit la 20 august la decolarea de pe aeroportul din Madrid, provocând moartea a 154 de persoane şi rănirea altor 18.

79 afișări
Imaginea articolului Înregistrare video a accidentului aviatic de la Madrid, postată pe Internet

Înregistrare video a accidentului aviatic de la Madrid, postată pe Internet (Imagine: Mediafax/AFP)

Potrivit site-ului elpais.com, înregistrarea video a fost efectuată de camerele de supraveghere ale companiei care administrează aeroportul, Aena. Autorităţile au recunoscut la scurt timp după accident existenţa acestei înregistrări, dar aceasta nu a fost difuzată până în prezent.

Potrivit imaginilor, aparatul accelerează pe pista de decolare şi încearcă fără succes să se ridice. În cele din urmă roţile s-au ridicat de pe sol, iar aparatul s-a prăbuşit în afara pistei stârnind un nor de praf şi în scurt timp flăcări, degajând un fum negru.

Site-ul publică de asemenea prima conversaţie telefonică între turnul de control şi centrul operaţional al aeroportului care a avut loc imediat după accident. Se aude vocea îngrijorată a unei femei care o anunţă pe cealaltă că tocmai s-a produs un accident. "Chem pompierii", a conchis cea de a doua.

Cauzele accidentului, cea mai gravă catastrofă aeriană din Spania în ultimii 25 de ani, încă nu se cunosc cu exactitate.

Comisia care realizează ancheta administrativă a accidentului a subliniat totodată într-un raport preliminar, că acesta ar fi putut fi evitat în cazul în care compania ar fi urmat instrucţiunile constructorului Boeing privind securitatea.

Potrivit unor fragmente din acest raport publicate marţi de El Pais şi El Mundo, flapsurile nu au fost acţionate la decolare aşa cum ar fi trebuit. De asemenea, nici alarma sonoră care ar fi trebuit să avertizeze piloţii că acest sistem nu funcţionează nu s-a declanşat.

Verificarea de către piloţi a acestui sistem, recomandată de Boeing înaintea fiecărei decolări în urma unui accident în care a fost implicat acelaşi tip de avion în 1987 în Detroit, "ar fi permis detectarea unei posibile nereguli", potrivit raportului preliminar al anchetei.

Anchetatorii subliniază că "manualul de operaţiuni al companiei valabil în momentul accidentului prevede ca această verificare să aibă loc în fiecare zi înainte de primul zbor şi la escalele dintre zboruri, cu excepţia cazului în care unul dintre piloţi rămâne de serviciu".

Recomandările companiei Boeing, mai stricte, prevăd ca această verificare să fie efectuată "înaintea fiecărui zbor, fără excepţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici