Instabilitate în Africa de Vest. Marea Britanie îşi retrage trupele de menţinere a păcii din Mali

Marea Britanie îşi va retrage cei 300 de soldaţi pe care i-a trimis în Mali ca parte a unei forţe de menţinere a păcii a ONU în această ţară din Africa de Vest, a declarat luni un ministru al guvernului.

3497 afișări
Imaginea articolului Instabilitate în Africa de Vest. Marea Britanie îşi retrage trupele de menţinere a păcii din Mali

Retragerea anticipată vine după ce Franţa şi aliaţii săi militari au început să retragă mii de soldaţi din Mali în acest an, în condiţiile în care junta militară a ţării a început să colaboreze cu contractori privaţi aparţinând Grupului Wagner din Rusia, potrivit Reuters.

Retragerile occidentale din Mali din acest an au provocat temeri în rândul diplomaţilor că acest lucru ar putea creşte violenţa, destabiliza vecinii şi încuraja jihadiştii.

Ministrul britanic al Forţelor Armate, James Heappey, a declarat în parlament că recentele lovituri de stat din Mali au subminat eforturile internaţionale de a ajuta la instaurarea păcii în această ţară, care a cunoscut în ultimii ani o creştere a violenţelor din partea unor grupuri legate de Al-Qaeda şi Statul Islamic.

Parteneriatul guvernului din Mali cu grupul Wagner, care a fost, de asemenea, legat de încălcări ale drepturilor omului, a fost contraproductiv pentru securitatea în regiune, a adăugat el.

Heappey a declarat că angajamentul Marii Britanii faţă de Africa de Vest şi faţă de activitatea ONU în regiune va continua. Marea Britanie a trimis trupe în Mali la sfârşitul anului 2020 pentru a oferi sprijin în cadrul misiunii de menţinere a păcii a ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici