Instanţa a dat câştig de cauză văduvei lui Alexander Litvinenko. Curtea europeană a decis că Rusia este responsabilă pentru asasinarea fostului ofiţer de informaţii

  • Marina Litvinenko este mulţumită cu decizia curţii europene
  • CEDO a condamnat Rusia, pe care a numit-o responsabilă pentru uciderea fostului ofiţer
  • Văduva a subliniat faptul că hotărârea instanţei a furnizat dovezi suplimentare că regimul lui Vladimir Putin „a ucis şi a torturat oameni”
470 afișări
Imaginea articolului Instanţa a dat câştig de cauză văduvei lui Alexander Litvinenko. Curtea europeană a decis că Rusia este responsabilă pentru asasinarea fostului ofiţer de informaţii

Sursa foto: Mediafaxfoto

Văduva lui Alexander Litvinenko a declarat că hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului, conform căreia Rusia este responsabilă pentru moartea soţului, i-a dat speranţa că într-o zi va primi dreptate în legătură cu asasinarea din 2006.

„Aşteptam acest lucru, am avut răbdare, dar mi-am întrebat avocatul de fiecare dată, când? Sunt foarte mulţumită, este exact ceea ce am vrut să auzim. Desigur, o justiţie adecvată va pune capăt tuturor acestor acte criminale. Hotărârea instanţei europene este importantă, ne oferă mai multe dovezi şi mai multă speranţă, nu doar în cazul meu, ci şi în cazul altor persoane care au suferit din cauza regimului rus”, a declarat Marina Litvinenko.

Unul dintre bărbaţii acuzaţi de Marea Britanie de uciderea fostului ofiţer, Andrei Lugovoy este de părere că hotărârea CEDO este motivată politic.

O anchetă britanică a concluzionat în 2016 că  Lugovoy, în prezent membru al parlamentului rus, şi un alt conaţional, Dmitry Kovtun, au efectuat uciderea în cadrul unei operaţiuni probabil dirijată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

CEDO a fost de acord cu concluziile anchetei şi a motivat în hotărârea sa că guvernul rus „nu a furnizat nicio altă explicaţie satisfăcătoare şi convingătoare a evenimentelor” şi nici nu a efectuat „o investigaţie internă eficientă” care să aibă ca scop identificarea şi pedepsirea celor responsabili. Atât Lugovoi cât şi Kovtun au negat orice implicare în crimă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici