Insurgenţii proruşi prezintă presei cei opt observatori OSCE reţinuţi în Ucraina: "Sunt prizonieri de război". Trei ofiţeri ucraineni, "ARESTAŢI" de rebeli la Slaviansk

Observatorii OSCE reţinuţi de vineri de către separatişti proruşi la Slaviansk, un orăşel în estul Ucrainei, sunt "prizonieri de război", a declarat duminică Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, relatează AFP. Opt observatori occidentali din cadrul OSCE, reţinuţi de către insurgenţi proruşi de vineri, au fost prezentaţi duminică presei, la Slaviansk.

2260 afișări
Imaginea articolului Insurgenţii proruşi prezintă presei cei opt observatori OSCE reţinuţi în Ucraina: "Sunt prizonieri de război". Trei ofiţeri ucraineni, "ARESTAŢI" de rebeli la Slaviansk

Rebeli proruşi: Observatorii OSCE deţinuţi în Ucraina sunt "prizonieri de război". Organizaţia trimite o echipă la Slaviansk

UPDATE 14:47 Insurgenţii proruşi prezintă presei cei opt observatori OSCE reţinuţi în Ucraina

Opt observatori occidentali din cadrul OSCE, reţinuţi de către insurgenţi proruşi de vineri, au fost prezentaţi duminică presei, la Slaviansk, un bastion separatist în estul Ucrainei, a constatat un jurnalist AFP.

Urmându-l pe liderul separatist local Viaceslav Ponomarev, cei opt bărbaţi, îmbrăcaţi în civil şi părând sănătoşi, au intrat în sala în care erau prezenţi aproximativ 60 de jurnalişti.

UPDATE 12:55 Trei ofiţeri ucraineni, "arestaţi" de către rebeli la Slaviansk

Trei ofiţeri ucraineni au fost "arestaţi" de către rebeli, a anunţat duminică Viceslav Ponomarev, liderul separatiştilor proruşi de la Slaviansk, în estul Ucrainei, relatează AFP.

Ponomarev a precizat că este vorba despre un colonel, un comandant şi un căpitan, pe care i-a acuzat că efectuau activităţi de spionaj.

"Era un grup de şapte, din care am arestat trei. Îi vom prinde rapid şi pe ceilalţi patru", a spus el.

"Nu va exista niciun contact (direct) cu Kievul, ci doar prin intermediul OSCE", a declarat liderul insurgenţilor proruşi, apreciind că autorităţile ucrainene "înţeleg numai limbajul forţei".

UPDATE 11:51 Observatorii OSCE deţinuţi în Ucraina sunt "prizonieri de război", afirmă rebelii proruşi

Observatorii OSCE reţinuţi de vineri de către separatişti proruşi la Slaviansk, un orăşel în estul Ucrainei, sunt "prizonieri de război", a declarat duminică Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, relatează AFP.

"Aceştia sunt prizonieri de război", le-a spus el în mai multe rânduri unor jurnalişti, anunţând că unul dintre cei 13 membri ai misiunii, şoferul, a fost eliberat. Restul grupului este alcătuit din opt europeni şi patru militari ucraineni, a precizat el.

"În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al unui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război", a continuat Ponomarev, adăugând că membrii misiunii sunt reţinuţi în sediul primăriei şi că nu au permisiunea să vorbească cu jurnalişti.

Ei vor fi eliberaţi numai în schimbul eliberării militanţilor proruşi arestaţi de către autorităţile ucrainene, a repetat el. În opinia rebelilor de la Slaviansk, membrii misiunii nu fac parte din misiunea OSCE mobilizată în Ucraina.

Ponomarev a respins, totuşi, termenul "ostatic". Observatorii "nu sunt ostaticii noştri, ci sunt invitaţii noştri", a subliniat primarul autoproclamat al oraşului, cu pistolul la centură, escortat de două gărzi de corp.

Membrii misiunii "se poartă bine", a dat asigurări Ponomarev, care a confirmat că o echipă de negociatori OSCE este aşteptată duminică pentru a stabili prezenta situaţia, aşa cum a anunţat anterior Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la Viena.

Pe de altă parte, rebelii au "arestat" trei ofiţeri ucraineni, deţinuţi în prezent la Slaviansk - un colonel, un comandant şi un căpitan -, acuzaţi că desfăşurau activităţi de spionaj, a mai anunţat Ponomarev.

OSCE trimite o echipă la Slaviansk, pentru eliberarea observatorilor reţinuţi de proruşi

OSCE a anunţat duminică faptul că trimite o echipă de negociatori la Slaviansk, în estul Ucrainei, pentru a încerca să obţină eliberarea celor opt observatori militari reţinuţi de către militanţi proruşi.

"Urmează să ajungă acolo astăzi (duminică)", a declarat pentru AFP Tatiana Baeva, o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Sperăm să putem oferi informaţii mai ample atunci când vor sosi şi vor începe negocierile - dacă vor începe", a adăugat ea.

În total 13 observatori militari - opt străini şi cinci ucraineni - sunt reţinuţi de vineri de către militanţi proruşi.

Observatorii sunt "prizonieri de război", au afirmat separatiştii duminică.

Negociatorii trimişi la Slaviansk fac parte din misiunea specială de 100 de observatori mobilizaţi de către organizaţia internaţională în Ucraina, ţară a cărei parte de est este afectată de tensiuni separatiste puternice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici