ÎNTÂLNIRE bilaterală între preşedintele Ucrainei şi cel al Rusiei. Putin: Vom face totul pentru pace şi încetarea vărsării de sânge în Ucraina/ Poroşenko: Toate părţile au susţinut planul de pace

Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, au avut o întrevedere bilaterală cu ocazia summitului regional de la Minsk. Putin a declarat marţi seara că Rusia va face totul pentru un proces de pace şi pentru încetarea vărsării de sânge în Ucraina, iar Poroşenko a declarat miercuri că toate părţile, inclusiv Rusia, au susţinut propunerile sale pentru încetarea confruntărilor în estul Ucrainei.

6983 afișări
Imaginea articolului ÎNTÂLNIRE bilaterală între preşedintele Ucrainei şi cel al Rusiei. Putin: Vom face totul pentru pace şi încetarea vărsării de sânge în Ucraina/ Poroşenko: Toate părţile au susţinut planul de pace

ÎNTÂLNIRE bilaterală Petro Poroşenko - Vladimir Putin: Întrevederea a avut loc cu ocazia summitului regional de la Minsk. Discuţiile au durat două ore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 02:51 Petro Poroşenko afirmă că toate părţile au susţinut planul său de pace pentru estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat miercuri că toate părţile, inclusiv Rusia, au susţinut propunerile sale pentru încetarea confruntărilor în estul Ucrainei, după o întâlnire bilaterală la Minsk cu omologul său rus, Vladimir Putin, relatează AFP.

"Strategia de pacificare pe care vrea s-o aplice Ucraina a fost susţinută de către toţi liderii care au participat la summitului de la Minsk, fără excepţie", a afirmat Poroşenko, potrivit unui comunicat publicat pe contul său de Facebook.

UPDATE 01:23 - Putin: Rusia va face totul pentru un proces de pace şi încetarea vărsării de sânge în Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marţi seara că Rusia va face totul pentru un proces de pace şi pentru încetarea vărsării de sânge în Ucraina, relatează agenţia RIA Novosti.

"Rusia va face totul pentru procesul de pace, dacă acesta va fi lansat (în Ucraina). Acest proces trebuie să înceapă cât mai curând", a afirmat Putin, după o întrevedere la Minsk cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko.

El a adăugat că în cadrul negocierilor s-a convenit asupra unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina. Reuniunea urmează să aibă loc în zilele următoare, la Minsk.

De asemenea, preşedintele rus a comentat arestarea de către serviciile de securitate ucrainene a unor paraşutişti ruşi. El a confirmat declaraţiile unei surse militare ruse, menţionând că cei zece militari participau la misiuni de patrulare la frontiera ruso-ucraineană.

"Încă nu am primit un raport din partea Ministerului Apărării, însă am înţeles că aceşti militari patrulau frontiera şi, posibil, au traversat-o accidental", a afirmat Putin.

Conform Serviciului ucrainean de securitate (SBU), zece paraşutişti ruşi au fost arestaţi la Zerkalnîi, la circa 20 de kilometri de frontieră şi la 50 de kilometri de bastionul separatist Doneţk.

Potrivit Kievului, este vorba despre soldaţi din regimentul 331 al Diviziei 98 aeropurtate, care are baza în Rusia centrală. Soldaţii, care aveau asupra lor documente de identitate şi arme, au declarat că au fost trimişi în regiunea rusă Rostov, aflată la frontiera cu regiunile ucrainene insurgente Doneţk şi Lugansk, şi trimişi apoi pe teritoriul ucrainean, conform aceleiaşi surse.

UPDATE 00:45 - Petro Poroşenko a calificat negocierile de la Minsk drept "dificile şi complicate"

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a apreciat marţi seara că negocierile de la Minsk au fost "dificile şi complicate", relatează agenţia rusă Itar-Tass, în pagina electronică

Potrivit Itar-Tass, preşedinţii Ucrainei şi Rusiei ar fi ajuns la un acord cu privire la consultări între serviciile de frontieră ale celor două state.

UPDATE 00:00 - Întrevederea dintre Putin şi Poroşenko s-a încheiat după aproximativ două ore de discuţii

Întrevederea bilaterală dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko s-a încheiat, după aproape două ore de discuţii cu uşile închise, la Minsk, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.

"Întâlnirea s-a încheiat", a afirmat Peskov, fără a comenta rezultatele acestei întrevederi.

Potrivit unor jurnalişti ai RIA Novosti, preşedintele ucrainean a părăsit Palatul Independenţei, unde a avut loc întrevederea.

Surse din cadrul delegaţiei ucrainene au declarat că Poroşenko s-a îndreptat după întâlnire spre Ambasada Ucrainei de la Minsk.

"O întrevedere bilaterală între preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, a început", informează un comunicat oficial al Kievului.

Întrevederea a fost confirmată de Preşedinţia Rusiei.

Întâlnirea are loc cu ocazia summitului regional de la Minsk, la care sunt prezenţi inclusiv Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, şi comisarul UE al Comerţului, Karel De Gucht.

Preşedinţii ucrainean şi rus, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, şi-au strâns mâna marţi, la Minsk, înainte de debutul unui summit regional care se anunţă dificil, în condiţiile în care luptele continuă în estul Ucrainei.

Acest summit, care se desfăşoară în prezenţa unor lideri ai Uniunii Europene, este a doua întâlnire dintre preşedinţii rus şi ucrainean, după o scurtă întrevedere la 6 iunie în Franţa, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Debarcării din Normandia.

Vladimir Putin şi Petro Poroşenko se află la Minsk pentru un summit regional, la care vor participa şi Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, şi comisarul UE al Comerţului, Karel De Gucht.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici