Intelectualii italieni cer încetarea violenţelor împotriva etnicilor romi

Un grup de intelectuali italieni a lansat o petiţie online în care condamnă violenţele contra etnicilor romi, iniţiativa primind până în prezent aproximativ 1.500 de adeziuni.

4 afișări
Imaginea articolului Intelectualii italieni cer încetarea violenţelor împotriva etnicilor romi

Intelectualii italieni cer încetarea violenţelor împotriva etnicilor romi

"Ne-am săturat să asistăm la tendinţele rasiste care afectează Italia mai ales după moartea Giovannei Reggiani. Denunţăm incriminarea în masă. O femeie a fost agresată şi ucisă la Roma. Autorul este în mod sigur un bărbat, poate român. Dar româncă este şi femeia care a oprit un autobuz pentru a încerca să salveze o viaţă. Crima odioasă a reuşit să agite Italia, însă gestul altruist a fost dat uitării", se arată în scrisoarea intelectualilor italieni, relatează ediţia electronică a Corriere della Sera.

Petiţia este propusă de Gianni Biondillo, Girolamo De Michele, Valerio Evangelisti, Giuseppe Genna, Marco Rovelli, Antonio Scurati şi Wu Ming. Până în prezent, a reuşit să strângă 1500 de semnături pentru susţinere.

"Ura şi suspiciunea alimentează generalizări eronate cum ar fi că toţi românii ar fi romi, că toţi romii ar fi hoţi şi criminali sau că toţi hoţii şi asasinii trebuie expulzaţi din Italia. Politicieni vechi şi noi, de dreapta sau stânga, se înghesuie să strige cât mai tare, să denunţe o stare de urgenţă. O urgenţă care, potrivit datelor conţinute în raportul pe tema criminalităţii în perioada 1993-2006, nu există: frecvenţa crimelor şi infracţiunilor este la nivelul cel mai scăzut din ultimii 20 de ani, deşi sunt în creştere infracţiunile conjugale şi pasionale", continuă petiţia.

"Este mai uşor să vorbeşti de o teroare colectivă (acum provocată de români, ieri de musulmani, mâine de albanezi) decât să analizezi cauzele reale ale lipsei siguranţei sociale provocată de globalizare. Este mai uşor să propui expulzarea decât să adopţi directivele europene privind dreptul la asistenţa medicală, la muncă sau la cazare al imigranţilor. Este mai uşor să le iei casele amărâte unor fiinţe umane decât să combaţi munca la negru. Delictele individuale nu justifică pedepse colective. Niciun popor nu este infractor", se încheie petiţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici