Interesele Franţei, în special cele din Liban, ameninţate în cazul unui atac împotriva Siriei

Ameninţările împotriva Franţei proferate de către preşedintele sirian Bashar al-Assad, în cazul unei operaţiuni occidentale, ar putea să se traducă prin acţiuni împotriva amabasadelor sau cetăţenilor francezi în Orientul Mijlociu, în special în Liban, sunt de părere unii experţi.

271 afișări
Imaginea articolului Interesele Franţei, în special cele din Liban, ameninţate în cazul unui atac împotriva Siriei

Interesele Franţei, în special cele din Liban, ameninţate în cazul unui atac împotriva Siriei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bashar al-Assad a avertizat luni, într-un interviu pentru Le Figaro, că există riscul unui "război regional" în cazul unei acţiuni militare occicentale şi a ameninţat Parisul cu "repercusiuni negative asupra intereselor Franţei".

Experţi consultaţi marţi de către AFP apreciază că regimul de la Damasc nu deţine mijloacele logistice să comită atacuri pe teritoriul francez, dar ar putea să vizeze interese sau cetăţeni francezi în Liban, prin intermediul unor grupări ca Hezbollah, o mişcare şiită libaneză aliată loială a puterii siriene.

Potrivit unei surse diplomatice franceze, principalele temeri vizează într-adevăr Libanul, unde locuiesc peste 2.000 de francezi şi aproximativ 20.000 de persoane cu dublă cetăţenie, dar mai ales sedii diplomatice, misiunea ONU FINUL, şcoli şi misiuni culturale franceze.

Întrebat miercuri de AFP despre o eventuală consolidare a măsurilor de securitate vizând să protejeze cetăţeni francezi în urma ameninţărilor proferate de către al-Assad, Quai d'Orsay a răspuns că acestea sunt, "peste tot în lume, adaptate în permanmenţă, în funcţie de evoluţia ameninţărilor".

În urma atentatelor din Liban care au afectat oraşele Tripoli pe 23 august şi Beirut pe 9 iulie şi 15 august, "s-a decis", a declarat Philippe Lalliot, un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, "să se consolideze vigilenţa la nivelul întregului teritoriu libanez".

Pe site-ul "Sfaturi pentru călători" al ministerului, partea de vest a teritoriului libanez "este de-acum marcată prin culoarea portocalie, iar călătoriile aici nu sunt recomandate, cu excepţia unor motive imperative. Restul ţării este colorat în roşu, adică «nerecomandat în mod oficial»".

"Călătoriile în zonele de frontieră ale ţării, la Saida şi la sud de Beirut, rămân în continuare nerecomandate în mod oficial, aceste zone fiind marcate prin culoarea roşie pe site", a precizat purtătorul de cuvânt. Site-ul Quai d'Orsay nu se referă în mod direct la ameninţări din partea Siriei.

"Măsuri de securitate adecvate"

În opinia lui Frédéric Gallois, un fost comandant GIGN şi unul dintre conducătorii Gallice Security, o firmă de gestionarea riscurilor firmelor franceze în străinătate, "declaraţiile lui al-Assad sunt, în mod clar, o ameninţare cu un atentat cu maşină-capcană împotriva unui sediu diplomatic francez sau unui convoi FINUL", Forţa Interimară ONU în Liban.

"Singura ameninţare regională este Hezbollah", subliniază Louis Caprioli, însărcinat pentru mult timp cu lupta împotriva terorismului în cadrul Direcţiei pentru Supravegherea Teritoriului (fosta DST, în prezent DCRI). Acest specialist în reţele islamiste, în prezent consilier la Géos, o firmă de securitate privată, aminteşte că "sirienii au considerat întotdeauna Libanul drept curtea lor din spate, cu atât mai mult cu cât se pot sprijini pe Hezbollah".

Caprioli se teme că mişcarea şiită libaneză ar putea să vizeze, în sudul ţării, militari francezi în misiunea FINUL, în cadrul căreia Franţa este unul dintre principalii contributori.

"Al-Assad latră mult, dar n-a făcut multe după raidul israelian efectuat în urmă cu două săptămâni împotriva unei poziţii a unei grupări palestiniene apropiate regimului sirian, în sudul Libanului", minimizează şeful unui serviciu francez de informaţii, sub protecţia anonimatului. Cu toate acestea, adaugă el, "nimic nu l-a oprit pe preşedintele sirian să atace, prin intermediul Hezbollah, militari francezi din cadrul FINUL".

Contactată de AFP la Beirut, Forţa ONU a oferit asigurări că adoptă "măsuri de securitate adecvate", conform propriei "evaluări a ameninţărilor". "Situaţia pe teren este calmă", a declarat un purtător de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici