Video INTERVIU. Cristian Diaconescu: ”Relaţia dintre România şi Statele Unite e un bun câştigat pentru NATO”

Fostul ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a precizat, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii, că relaţia dintre România şi Statele Unite ale Americii este un bun câştigat pentru Alianţa NATO.

519 afișări

Potrivit fostului ministru de Externe, diplomatul Cristian Diaconescu, România trebuie să înţeleagă că-şi poate baza fundamental securitatea şi obţinerea garanţiilor de securitate numai prin solidaritatea cu partenerii săi europeni şi euro-atlantici.

Redăm integral interviul acordat de Cristian Diaconescu:

MEDIAFAX: Domnule Diaconescu, cum priviţi intenţiile unor lideri europeni de înfiinţare a unei Armate Europene, care să fie autonomă faţă de NATO?

Cristian Diaconescu: De la bun început, vreau să spun că în opinia mea nu este posibilă o autonomie totală faţă de NATO, cu atât mai mult cred că nu este în interesul europenilor în a dezvolta un asemenea proiect. Pe de altă parte, cred că o asemenea idee trebuie explorată, trebuie văzut cum situaţia de stabilitate şi securitate în Europa ar putea fi îmbunătăţită printr-o formă de cooperare, inclusiv din punct de vedere al industriei militare între statele europene. Argumente? Proximitatea crizelor şi a conflictelor; un anume tip de alertă în ceea ce priveşte opinia publică, cred că în egală măsură este important la nivel european, pentru că astăzi diviziunile între statele europene în ceea ce priveşte contribuţia pentru apărare şi securitate sunt destul de mari, iar pe de altă parte şi discuţiile politice în anumite state stabilesc agende diferite în ceea ce priveşte categoriile de riscuri şi ameninţări. Şi aici vă pot da un exemplu rapid: în zona central-estică a Uniunii Europene şi a Alianţei, riscurile de la Răsărit, din proximitatea Alianţei, sunt cele mai critice, inclusiv din punct de vedere al opiniei publice. Cu cât mergem spre vestul Europei şi îndepărtarea geografică de această zonă este mai mare, alte categorii de riscuri precum migraţia sau terorismul atrag atenţia opiniei publice. Din acest punct de vedere, ca şi element politic de coagulare, ideea mi se pare în regulă. Ca şi atitudine de delimitare, într-o formă sau alta, de NATO, mi se pare absolut greşită.

MEDIAFAX: Credeţi că Europa de Est este o zonă vulnerabilă în cadrul NATO?

Cristian Diaconescu: Dacă avem în vedere că cel puţin ultimele două summit-uri ale Alianţei au dedicat aproape jumătate din palierul de decizie situaţiei din flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, putem înţelege că riscurile şi ameninţările din această zonă au un grad de specificitate şi de gravitate mult mai serios decât în cealaltă parte. Şi din acest punct de vedere, orice proiect care aduce solidaritatea politică, diplomatică sau militară în interiorul Alianţei, reprezintă, în opinia mea, răspunsul adecvat.

MEDIAFAX: Care este rolul României, ca şi pol de securitate, aici, în zonă, şi ca punte transatlantică?

Cristian Diaconescu: În primul rând, aşa cum aţi remarcat şi la acest seminar, relaţia transatlantică reprezintă un fapt împlinit benefic pentru raportarea României atât la zona în care ne aflăm cât şi la participarea Statelor Unite în ceea ce priveşte proiectele de desfăşurare militară, de descurajare, de contingenţă în această zonă. Din acest punct de vedere este un bun câştigat pentru NATO relaţia dintre Statele Unite şi România.

MEDIAFAX: În ceea ce priveşte ameninţările cibernetice, ar trebui să reprezinte acestea un pericol pentru securitatea europeană?

Cristian Diaconescu: În mod categoric au reprezentant un pericol pentru mari puteri, începând de la procese electorale până la blocarea unor sisteme economice şi instalaţii, unele dintre ele care ţin de siguranţa naţională, în state ale Uniunii Europene şi ale NATO. Deci, da, este un pericol, este parte a războiului hibrid, care, efectiv este în plină desfăşurare.

MEDIAFAX: Care sunt aştepările NATO de la România, ca şi membru de încredere al Alianţei?

Cristian Diaconescu: Cele clasice, precum stabilitatea politică şi predictibilitate în ceea ce priveşte atitudinea şi comportamentul în domeniul politico-militar, iar pe de altă parte, un rol pro-activ, mult mai activ decât este cel de acum privind un proiect regional de Securitate. Relaţionăm problema răspunsurilor la riscuri şi ameninţări foarte mult către Statele Unite, către Bruxelles, către NATO, dar prea puţine proiecte provin din această regiune. Ai o regiune cu o anumită categorie de ameninţări, dar un fel de preferinţă a statelor din regiune de a se adresa bilateral principalilor parteneri strategici. Capacitatea de dialog, de cooperare politică pentru cel puţin a găsi propuneri ale regiunii, după părerea mea, trebuie mult întărită.

MEDIAFAX: Factori de instabilitate precum naţionalismul radical sau populismul pot reprezenta un pericol pentru securitatea în zona Mării Negre?

Cristian Diaconescu: În general, patidele care promovează astfel de idei sunt şi anti-europene şi anti-NATO. Aceste partide, în general, în afară de critici, unele cu parfum mesianic, nu oferă soluţii. Şi exemplul negativ şi trist al Marii Britanii şi convulsiile prin care trece această ţară în încercarea de a găsi o soluţie la referendumul privind Brexit-ul sunt cât se poate de clare. Din acest punct de vedere, mai ales România trebuie să înţeleagă cât se poate de clar că-şi poate baza fundamental securitatea şi obţinerea garanţiilor de securitate numai prin solidaritatea cu partenerii săi europeni şi euro-atlantici.

Cristian Diaconescu a participat la conferinţa pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării şi Securităţii a organizat marţi Conferinţa "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României", printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experţi în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici