Sudul Ucrainei se confruntă cu o invazie de proporții a lăcustelor, pe măsură ce insectele au invadat satele și terenurile agricole din regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson, Odesa și Vinița. Roiuri masive au fost văzute inclusiv în teritoriile din Crimeea ocupate de Rusia și în apropierea liniei frontului, unde războiul a creat condiții ideale pentru reproducerea insectelor.
Potrivit autorităților ucrainene și unor relatări din presa locală și internațională, fenomenul este alimentat de primăvara neobișnuit de secetoasă, de degradarea ecosistemelor cauzată de cei peste trei ani de război, precum și de distrugerea barajului hidroenergetic de la Kahovka de către forțele ruse, în iunie 2023. Golirea rezervorului de 150 km și formarea de terenuri mlăștinoase expuse a creat un habitat ideal pentru lăcuste.
„Invazia de lăcuste este o consecință a ecocidului comis de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat Vadym Chaykovskyi, adjunct în Serviciul pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului, citat de Politico. „Terenuri agricole abandonate lângă linia de contact, distrugerea centralei de la Kahovka… toate acestea contribuie.”
Alerte privind focarele de lăcuste
Terenurile necultivate din zona frontului și albiile uscate ale fostului lac de acumulare au devenit focare de reproducere, a comunicat Serviciul ucrainean pentru Siguranța Alimentelor într-un document intitulat „Ce trebuie știut despre lăcuste?”, ca parte a unei campanii informative publice. Serviciul avertizează asupra riscurilor agronomice în creștere, în special în regiunile cu sol fertil, precum stepele din sudul Ucrainei, unde se cultivă grâu, porumb, soia și floarea-soarelui, preferatele lăcustelor.
În Zaporojie, autoritățile ucrainene au reușit să limiteze extinderea roiurilor prin măsuri de exterminare, dar în regiunea Herson, lăcustele au distrus deja 27 de kilometri pătrați de culturi de floarea-soarelui.
În teritoriile ocupate, agenția guvernamentală Rozzelkhotsentr, subordonată Ministerului Agriculturii al Federației Ruse, a confirmat distrugerea a 200 de hectare de porumb în raionul Vasylivsky și a recunoscut dificultatea de a controla roiurile: „Insectele se află în faza de dezvoltare activă, ceea ce va complica semnificativ măsurile de combatere”. Andrei Siguța, oficial numit de Kremlin în Crimeea ocupată, a susținut că „se iau măsuri pentru a preveni extinderea acestei amenințări”.
Roiurile de lăcuste nu țin cont de liniile frontului sau de ocupație și, pentru întâia oară în peste trei ani de război, Ucraina și Rusia se confruntă cu același dușman – un inamic devastator, fără arme sofisticate și pretenții teritoriale bătute-n cuie.
Imagini difuzate de Radio Europa Liberă și Kyiv Post arată scene aproape apocaliptice din regiunea Dnipro: ceruri pline de insecte, pereți și drumuri acoperite cu sute de lăcuste pe metru pătrat și sate literalmente invadate.
În tot acest timp, autoritățile ucrainene încearcă să calmeze populația. „Nu există o amenințare directă pentru oameni. Da, arată îngrozitor, dar nu afectează viața și sănătatea cetățenilor”, a explicat Andriy Piatnițki, viceprimar în administrației regională din Zaporojie.
Serviciile fitosanitare ale Ucrainei au cerut fermierilor să rămână în stare de alertă maximă și să își monitorizeze în mod constant câmpurile pentru a evita pierderi noi de recoltă în perioada următoare.