Ion Cristoiu: În Israel, avem de-a face cu un atac terorist de o uriaşă amploare. Hamas a urmărit şi a reuşit să obţină gloria / Operaţiunea terestră va schimba totul

  • Ion Cristoiu: Hamas a urmărit şi a reuşit perfect (...) să se vorbească despre această organizaţie. S-a supralicitat forţa ei şi, foarte important, Hamas a devenit personaj legendar al lumii arabo-musulmane (...) prin umilirea Israelului.
  • Ion Cristoiu: Specificul acestei operaţiuni este în titlu, Potopul Al Asqa, moscheea sfântă, aflată pe locul unde se spune îngerul Gabriel l-a dus pe Mohamed să se întâlnească cu Allah. (...) Această moschee este un loc sfânt al lumii islamice. Ei nu au acţionat în numele palestinienilor.
  • Ion Cristoiu: Dacă în statul Israel nu s-a ştiut despre atacul Hamas, noi trebuie să ne mutăm pe altă planetă. Pentru că dacă o forţă militară precum Israelul este îngenuncheată de nişte terorişti cu parapante, noi plecăm. Statul Israel nu este Elveţia.
3088 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: În Israel, avem de-a face cu un atac terorist de o uriaşă amploare. Hamas a urmărit şi a reuşit să obţină gloria / Operaţiunea terestră va schimba totul

Ion Cristoiu: În Israel, avem de-a face cu un atac terorist de o uriaşă amploare. Hamas a urmărit şi a reuşit să obţină gloria/ Operaţiunea terestră va schimba totul

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că atacul Hamas asupra Israelului este unul terorist, ieşit din comun, prin care Hamas s-a legendarizat în lumea arabo-musulmană deoarece a reuşit să umilească statul evreu.

“Formula război este improprie pentru că nu este vorba despre un război. (...) Avem de-a face cu un atac terorist de o uriaşă amploare şi având acelaşi  scop ca şi 11 spetembrie 2001 în SUA. De ce nu a fost război? Dacă spui război înseamnă că Hamas a pornit cucerirea a ceva. (...) Avem  un atac terorist ieşit din comun, o premieră în istoria atacurilor teroriste din mai multe motive. Ca şi 11 septembrie, atacurile teroriste sunt din interior (...) Ai de-a face cu nişte tipi care au pătruns în interior şi pun la cale un atentat. Un atentat care are caracteristică explozia mediatică (...) Hamas a urmărit prin asta gloria, să se vorbească despre ea. Organizaţia avea probleme. Conduce Gaza, dar intrase în conflict cu Autoritatea Palestiniană. Deci Hamas a urmărit şi a reuşit perfect (...) să se vorbească despre această organizaţie. S-a supralicitat forţa ei şi, foarte important, Hamas a devenit personaj legendar al lumii arabo-musulmane (...) prin umilirea Israelului. Ca şi la 11 septembrie, s-a urmărit umilirea unei forţe uriaşe. Israelul a fost pentru lumea arabă bătăuşul. Din 1948, Israelul a fost urât, dar temut”, afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu mai spune că titlul operaţiunii Hamas, Potopul Al Asqa, are o motivaţie reliogioasă, deoarece la moscheea Al Asqa, loc sfânt al lumii islamice, au avut loc foarte multe provocări ale forţelor isreliene după venirea la putere a lui Bejamin Netanyahu, în coaliţie cu cele mai radicale partide anti-arabe.

“Specificul acestei operaţiuni este în titlu, Potopul Al Asqa, moscheea sfântă, aflată pe locul unde se spune îngerul Gabriel l-a dus pe Mohamed să se întâlnească cu Allah. (...) Această moschee este un loc sfânt al lumii islamice. Ei nu au acţionat în numele palestinienilor. Au folosit numele moscheei din două motive. În toată lumea musulmană, pe toate reţelele sociale, s-a infiltrat credinţa că evreii, Netanyahu vor să construiască al treilea Templu şi să dărâme moscheea. Altă variantă este că ei vor să caute Chivotul Legământului şi să sape pe sub moschee. Această teorie a conspiraţiei a prins deoarece guvernul Netanyahu este un guvern asociat cu cele mai radicale partide anti-arabe şi pro evreieşti. Ei au invocat această moschee deoarece în ultimul an au fost foarte multe provocări ale forţelor israeliene. De regulă, guvernele anterioare au fost foarte prudente. De ce au recurs la provocări? Pentru că Netanyahu stă la putere datorită acestor partide”, a explicat publicistul.

În opinia sa, premierul Netanyahu a făcut greşeli uriaşe şi concesii partidelor radicale de dragul de a rămâne la putere motiv pentru care nu ar trebui iertat: “Trebuie să analizăm şi uriaşele greşeli ale guvernului Netanyahu. Nu e vorba numai de faptul că nu au ştiut. Este vorba despre faptul că ajunseseră la o aroganţă pe care nu au avut-o guvernele anterioare. Pe de o parte, problemele cu reforma judiciară, şi lui Netanyahu îi serveşte, iar pe de altă parte alianţa cu partidele anti-musulmane, fioroase. Şi a trebuit să facă concesii ca să rămână la putere. Pentru asta nu trebuie iertat. El trebuia să spună: nu fac! A făcut alianţă cu oricine”.

„Dacă în statul Israel nu s-a ştiut despre atacul Hamas, noi trebuie să ne mutăm pe altă planetă”

Ion Cristoiu mai spune că Israelul a fost umilit pentru că şi-a subestimat adversarul, adăugând că, dacă statul evreu chiar nu a ştiut despre atacul Hamas, este un mare semnal de alarmă.

“Ca şi în războiul din Ucraina, este ceea ce se numeşte subestimarea adversarului. Bănuiesc că au ajuns şi au zis: hai, mă, las-o. Cine, ăia? Cum adică cu parapanta? Aşa se explică. Dar, dacă în statul Israel nu s-a ştiut despre atacul Hamas, noi trebuie să ne mutăm pe altă planetă. Pentru că dacă o forţă militară precum Israelul este îngenuncheată de nişte terorişti cu parapante, noi plecăm. Statul Israel nu este Elveţia. Pe lângă servicii, ei din 1948 sunt ca un arici, tot timpul atenţi. Când vine cineva în permisie, între el şi nevastă pune puşca mitralieră ca atunci când doarme şi se dă alarma să poată reacţiona. E o ţară într-o mare de arabi. Ei stau tot timpul pregătiţi. Dacă ei au pătit aşa, de noi ce să mai zic?”, se întreabă publicistul.

Ion Cristoiu a făcut şi o analiză a efectelor operaţiunii terestre a Israelului în fâşia Gaza, unul dintre acestea fiind pierderea solidarităţii câştigate de Israel după atacurile Hamas.

“Operaţiunea terestră a Israelului va schimba totul pentru că va duce la pierderi de vieţi de civili. Acolo nu te baţi cu un stat. Operaţiunea terestră presupune să iei casă cu casă. Nu ştii. Ei se pot face scuturi umane. Şi tot ce s-a câştigat acum ca solidaritate se duce. În primul rând că se duce în lumea musulmană. Sunt deja ştiri cu atacuri antisemite în Franţa. Nu uitaţi că lumea musulmană înseamnă şi Franţa şi alte state occidentale. Geopolitic, prima consecinţă este spulberarea oricărei posibilităţi de pace între ţările arabe şi Israel (...) A doua este marea lovitură dată Americii. Administraţia Biden nu prea a fost de treabă cu Netanyahu (...) Rusia este într-o situaţie foarte interesantă. Guvernul Netanyahu nu a fost de partea Ucrainei. Ea va merge acum pe împăcare. Că, dacă va cădea guvernul Netanyahu, poate să vină un guvern pro ucrainean sau pro american. Şi în acelaşi timp ai lumea musulmană. China a fost clară de la început, a trecut de partea palestinienilor, nici nu discută. Turcia din start este de partea palestinienilor”, spune publicistul.

„Dacă va avea loc intervenţia terestră, putem să ne luăm adio mediatic de la războiul din Ucraina

Ion Cristoiu adaugă că America şi Occidentul vor avea probleme, iar războiul din Ucraina va fi îngropat mediatic.

“Problema este a Americii şi a Occidentului. Ca şi în cazul războiului din Ucraina, Occidentul trebuia să-şi lase o marjă de siguranţă. Trebuia să condamne atentatul, dar să ţină deschisă lecţia cu cauza palestiniană. Ei nu au reuşit să facă asta şi, un lucru foarte important, în cazul Americii, e că a fost trecut cu vederea un comunicat al Ministerului Apărării al Ucrainei? Ce a spus în legătură cu armele?  A spus aşa: Rusia a capturat armele Occidentului pe care le-a trimis Hamas-ului. Ştiţi ce spune asta? Că erau arme occidentale date ucrainenilor. Şi congresul american de aia blochează ajutorul pentru Ucraina. (...) republicanii sunt împotriva ajutorului pentru că nu ştiu unde se duc armele alea. Ştim noi că nu sunt utilizate de terorişti? (...)  Dacă va avea loc acea intervenţie terestră, putem să ne luăm adio mediatic de la războiul din Ucraina”, a punctat publicistul.

Principala sa concluzie după evenimentele din Israel este că nu mai există colaborare între ţările lider la nivel regionali, iar palestinienii vor găsi întotdeauna un aliat atunci când au nevoie.

“Principala concluzie este aceasta: lumea multipolară presupunea următorul lucru: că, de exemplu, ruşii sunt puternici într-o zonă, China în alta. Dar se colabora. Acum, nu. Şi palestinienii nu mai zic: aoleu, rămânem singuri. Au ceva cu americanii cu noi, păi ne ducem la ăia”. Asta este foarte grav”, a mai spus Ion Cristoiu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici