Iordania execută doi militanţi irakieni după uciderea pilotului său de către gruparea Stat Islamic

Iordania a executat miercuri doi deţinuţi, între care şi irakianca Sajida al-Rishawi, a cărei eliberare fusese cerută de gruparea Stat Islamic, la câteva ore după ce a promis un răspuns "important şi decisiv" faţă de uciderea pilotului său capturat de SI, relatează Sky News.

3575 afișări
Imaginea articolului Iordania execută doi militanţi irakieni după uciderea pilotului său de către gruparea Stat Islamic

Sajida al-Rishawi (Imagine: CNN)

Unul dintre cei doi deţinuţi este irakianca Sajida al-Rishawi, condamnată la moarte pentru rolul său în atacul asupra unui hotel din capitala iordaniană Amman, soldat cu moartea a 60 de persoane. Celălalt este Ziad al-Karbouli, care a fost unul dintre locotenenţii fostului lider al Al-Qaida în Irak, Abu Musab al-Zarqawi, şi care a fost condamnat la moarte în 2008 pentru plănuirea unor atacuri teroriste în Iordania şi Irak.

Iordania a promis un răspuns rapid şi letal după ce gruparea Stat Islamic a difuzat o înregistrare video în care pilotul Maaz al-Kassasbeh este ars de viu într-o cuşcă.

Gruparea ceruse eliberarea lui Rishawi în schimbul lui al-Kassasbeh şi a jurnalistului japonez Kenji Goto, pe care militanţii l-au ucis într-o înregistrare video difuzată online în urmă cu trei zile. Iordania a fost de acord cu schimbul, dar a anulat înţelegerea după ce nu a primit nicio dovadă că pilotul este încă în viaţă.

Unii comentatori arabi au sugerat că jihadistul al-Karbouli ar fi făcut, de asemenea, parte din schimbul de prizonieri.

Uciderea pilotului a înfuriat iordanienii şi a atras un val de critici la nivel internaţional, inclusiv din partea preşedintelui american Barack Obama şi a Consiliului de Securitate al ONU.

Al-Kassasbeh a fost capturat de militanţi în decembrie, când avionul său F-16 s-a prăbuşit în apropiere de Rakka, în Siria, capitala de facto a califatului autoproclamat al grupării Stat Islamic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici