Iranienii furioşi pun la îndoială condoleanţele autorităţilor după doborârea avionului ucrainean: „Au ascuns această veste tragică zile întregi”

Declaraţia Iranului de sâmbătă, conform căreia un avion de pasageri din Ucraina a fost doborât de o rachetă lansată neintenţionat, a urmat presiunii crescânde din străinătate, dar şi acasă, iar pentru unii iranieni condoleanţele autorităţilor nu sunt suficiente, potrivit Reuters.

5619 afișări
Imaginea articolului Iranienii furioşi pun la îndoială condoleanţele autorităţilor după doborârea avionului ucrainean: „Au ascuns această veste tragică zile întregi”

Sursa FOTO: Profimedia Images

Condoleanţele transmise de liderul suprem şi preşedintele Hassan Rouhani nu au reuşit să-i calmeze pe iranienii supăraţi, care au folosit mijloacele social media pentru a-şi exprima indignarea faţă de stabilirea ascunderii adevărului.

„Este o tragedie naţională. Modul în care a fost tratat şi anunţat de către autorităţi a fost şi mai tragic", a declarat Ali Ansari, un cleric moderat, potrivit agenţiei de ştiri semi-oficiale din Iran, ILNA.

Mulţi iranieni au întrebat de ce autorităţile nu au închis aeroportul din Teheran şi spaţiul aerian al ţării într-un moment în care ar fi fost în alertă după atacul cu rachete.

„Au fost atât de atenţi să nu ucidă niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar nu au închis aeroportul? Acest lucru arată cât de mult se îngrijeşte acest regim de iranieni”, a spus prin telefon Mira Sedaghati din Teheran.

"Fara intentie? Ce înseamnă? Aceştia au ascuns această uriaşă veste tragică de zile întregi doar pentru a jeli pentru Soleimani. Ruşine să vă fie”, a spus Reza Ghadyani, din oraşul Tabriz.

Unii iranieni au cerut demisia funcţionarilor, respingându-le scuzele.

„V-aţi răzbunat de iranieni”, a replicat Ahmad Batebi pe contul său de Twitter, ca răspuns la mesajul lui Rouhani care a spus că „Republica Islamică Iran regretă profund această greşeală catastrofală”.

„Numai resemnare”, a postat Sadeq pe contul său de Twitter.

Într-un mesaj pe Twitter, sâmbătă, ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, a aruncat o parte din vina pentru catastrofa aviatică asupra a ceea ce el a numit aventurism american.

„Este capătul liniei, domnule ministru! Ai stricat totul!”, i-a răspuns Bita Razaqi.

Timp de mai multe zile, Iranul a negat acuzaţiile Occidentului privind responsabilitatea prăbuşirii aeronavei, miercuri, la scurt timp după decolarea din Teheran, în care au murit toate cele 176 de persoane aflate la bord. Autorităţile au anunţat sâmbătă că atacul aerian a fost lansat din greşeală, în timp ce se aflau în alertă în urma atacurilor cu rachete asupra ţintelor americane din Irak.

În acele atacuri lansate pentru a răzbuna uciderea în 3 ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani în atacurile cu drone din Bagdad nu au fost înregistrate victime.

În acele atacuri lansate pentru a răzbuna uciderea în 3 ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani în atacurile cu drone din Bagdad nu au fost înregistrate victime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici