BREAKING NEWS   Iranienii vor fi atacaţi cu propriile arme? SUA au aprobat transferul de arme iraniene confiscate către Ucraina

  • Statele Unite vor transfera mii de arme şi muniţii iraniene confiscate către Ucraina, într-o mişcare surprinzătoare care ar putea ajuta la atenuarea crizei de muniţie şi de arme cu care se confruntă armata ucraineană.
  • Ucrainenii se aşteaptau să primească mai mulţi bani şi echipamente din partea SUA şi a aliaţilor săi.
  • Comandamentul Central al SUA a transferat deja peste un milion de cartuşe de muniţie iraniană confiscate forţelor armate ucrainene.
1265 afișări
Imaginea articolului Iranienii vor fi atacaţi cu propriile arme? SUA au aprobat transferul de arme iraniene confiscate către Ucraina

Hossein Fatemi, Wikipedia Commons

„Guvernul a obţinut proprietatea asupra acestor muniţii la data 20 iulie 2023, prin revendicările de confiscare civilă ale Departamentului de Justiţie împotriva Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) din Iran”, se arată în comunicat.

Departamentul de Justiţie a anunţat în martie că solicită confiscarea a un milion de cartuşe de muniţie iraniană, a mii de fitile de proximitate pentru grenade propulsate de rachete şi a mii de kilograme de propulsor pentru grenade propulsate de rachete pe care Marina Americană le-a confiscat de la Iran în timp ce erau în tranzit spre Yemen.

„Aceste muniţii au fost confiscate iniţial de forţele navale ale Comandamentului Central al SUA, la 9 decembrie 2022. Muniţiile erau transferate de la Iran către rebelii houthi în Yemen, încălcând Rezoluţia 2216 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, se arată în comunicat.

Administraţia Biden luase în considerare de mai multe luni să trimită legal armele confiscate, care sunt depozitate în facilităţi CENTCOM din întregul Orient Mijlociu, către ucraineni.  

Jonathan Lord, director al unui program de securitate din Orientul Mijlociu la Centrul ,,New American Security" a adăugat că mişcarea ar putea avea, de asemenea, implicaţii pentru relaţia Iranului cu Rusia.

„De peste un an, dronele iraniene în mâinile armatei ruse au fost folosite pentru a ataca şi ucide civili ucraineni”, a spus Lord

„Există o justiţie poetică în faptul că Ucraina utilizează arme iraniene confiscate pentru a-şi apăra poporul împotriva invaziei şi abuzurilor criminale ale Rusiei. În plus, această politică ar putea pune o presiune mai mare asupra relaţiei emergente dintre Moscova şi Teheran”.

Decizia ar putea crea o fisură între Iran şi Rusia, care au format un parteneriat de apărare de facto în ultimele luni, cu Iranul care furnizează Rusiei drone pentru războiul său din Ucraina, potrivit CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici