Iranul a eliberat o turistă americană reţinută cu peste un an în urmă - VIDEO

O tânără americană eliberată sub cauţiune după ce a fost reţinută cu peste un an în urmă în Iran a părăsit Teheranul marţi seara, cu un zbor special, îndreptându-se către Oman, a anunţat ambasadoarea Elveţiei în această ţară, Livia Leu Agosti.

9 afișări
Imaginea articolului Iranul a eliberat o turistă americană reţinută cu peste un an în urmă - VIDEO

Iranul a eliberat o turistă americană după un an de detenţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot confirma că Sarah Shourd se află în deplină libertate şi că a părăsit Teheranul, îndreptându-se către Oman", unde este aşteptată de mama sa, a precizat Leu Agosti.

Ambasada Elveţiei este însărcinată să reprezinte interesele americane în această ţară, în absenţa relaţiilor diplomatice între Washington şi Teheran, întrerupte de 30 de ani.

Shourd, care era deţinută în Iran din iulie 2009, a fost eliberată marţi, după achitarea unei cauţiuni, a anunţat Parchetul din Teheran. "Sarah Shourd a fost încredinţată reprezentanţilor Ambasadei Elveţiei la Teheran, după ce a fost eliberată", a precizat Parchetul într-un comunicat postat pe site-ul său.

Eliberarea a avut loc în schimbul achitării unei cauţiuni în valoare de cinci miliarde de riali (aproximativ 500.000 de dolari), potrivit aceleiaşi surse.

Avocatul lui Sarah Shourd, Masoud Shafii, a confirmat că tânara americană a fost într-adevăr eliberată, aparent după anunţul oficial. "Tocmai a părăsit închisoarea", a declarat el. "Nimic nu împiedică plecarea imediată a clientei mele din Iran", declarase Shafii.

"Judecătorul însărcinat cu dosarul l-a informat pe procurorul din Teheran că a primit garanţia bancară cu privire la plata cauţiunii şi, după ce a obţinut acordul procurorului, a ordonat eliberarea acesteia", mai precizează comunicatul parchetului.

Sarah Shourd a fost arestată la 31 iulie 2009 pe teritoriul iranian, împreună cu alţi doi cetăţeni americani, în apropiere de frontiera Kurdistanului irakian, cei trei declarând că s-au rătăcit în timpul unei drumeţii pe munte. Iniţial, ei au fost arestaţi pentru pătrundere ilegală pe teritoriul iranian, după care au fost acuzaţi în mod oficial de spionaj.

Washingtonul a dezminţit constant această acuzaţie. La sfârşitul lui iulie, preşedintele american, Barack Obama, a cerut Iranului să îi "elibereze imediat" pe cei trei cetăţeni americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici