Iranul a răspuns acuzaţiilor privind o posibilă dimensiune militară a programului său nuclear

Teheranul a răspuns, pentru prima dată începând din 2008, acuzaţiilor comunităţii internaţionale privind o posibilă dimensiune militară a programului nuclear iranian, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), citat de AFP.

529 afișări
Imaginea articolului Iranul a răspuns acuzaţiilor privind o posibilă dimensiune militară a programului său nuclear

Iranul a răspuns acuzaţiilor privind o posibilă dimensiune militară a programului său nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano, a declarat că "pentru prima dată începând din 2008, Iranul s-a angajat într-un schimb de informaţii cu AIEA, referitor la o posibilă dimensiune militară a programului său nuclear", a adăugat Amano.

Astfel, potrivit raportului citat, Iranul a oferit AIEA informaţii referitoare la testarea unor detonatoare "în vederea unei aplicaţii civile", în contextul în care detonatoarele puteau fi folosite, de fapt, la crearea unei bombe atomice.

Teheranul a "furnizat în cursul unor reuniuni tehnice, în aprilie şi mijlocul lui mai, anumite documente", pentru a justifica necesităţile sale şi aplicarea acestor detonatoare de tip EBW, a adăugat Amano.

Recent, Iranul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică au ajuns la un acord pentru implementarea a cinci măsuri care să faciliteze transparenţa programului nuclear iranian, anunţă agenţia Naţiunilor Unite.

Două dintre aceste măsuri, inclusiv verificarea testelor cu explozibil, vizează depistarea posibilei dimensiuni militare a programului nuclear iranian.

Iranul este suspectat de Occident că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran neagă acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici