Iranul a testat o rachetă care ar putea atinge sud-estul Europei - GALERIE FOTO

Racheta a cărei testare a fost anunţată miercuri de preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, are o rază de acţiune de aproximativ 1.900 de kilometri, putând atinge sud-estul Europei, Israelul sau chiar bazele americane din Golf, relatează Haaretz.

33 afișări
Imaginea articolului Iranul a testat o rachetă care ar putea atinge sud-estul Europei - GALERIE FOTO

Iranul a efectuat un nou test al rachetei Sejil cu rază medie de acţiune, a anunţat miercuri preşedintele Mahmoud Ahmadinejad în cadrul unui discurs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Racheta sol-sol de tip Sajil-2 este o nouă versiune a rachetei Sajil, pe care Iranul a lansat-o la sfârşitul anului trecut, având o rază de acţiune asemănătoare.

Washingtonul a afirmat la vremea respectivă că testul subliniază nevoia unui sistem antirachetă pe care intenţionează să îl instaleze în Polonia şi Cehia.

"Racheta Sajil-2, care dispune de o tehnologie avansată, a fost lansată astăzi (...) şi a aterizat exact la ţintă", a declarat Ahmadinejad, în timpul unei vizite în provincia nordică Semnan, unde agenţia oficială iraniană IRNA a precizat că a avut loc lansarea.

Anunţul vine la două zile după ce preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat dispus să încerce să obţină sancţiuni internaţionale mai dure împotriva Iranului, dacă acesta respinge tentativele SUA de a deschide negocieri pe tema programului său nuclear.

Iranul a anunţat la 12 noiembrie 2008 că a efectuat un test al unei rachete sol-sol de "generaţie nouă", cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, de tip Sejil, dar fără a oferi detalii despre progresele înregistrate în acest sens.

Racheta de tip Sejil are "două etaje cu două motoare, foloseşte combustibil solid combinat şi are capacităţi extraordinare şi foarte mari", a declarat ministrul Apărării.

Oficialii occidentali se tem că programul balistic al Iranului ar putea include şi rachete cu focoase nucleare dacă Teheranul va reuşi să obţină bomba atomică.

Sejil este un termen coranic referitor la bucăţile de piatră aruncate de păsările trimise de divinitate pentru a învinge armata de elefanţi cu care regele Yemenului dorea să distrugă Mecca în urmă cu 14 secole.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici