Iranul acuză SUA că au trimis AIEA documente "falsificate"

Washingtonul a "falsificat" documente transmise de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pretinzând că Teheranul analizează modalităţile de fabricare a bombei atomice, a acuzat un oficial iranian citat sâmbătă de agenţia oficială IRNA.

14 afișări
Imaginea articolului Iranul acuză SUA că au trimis AIEA documente "falsificate"

Iranul acuză SUA că au trimis AIEA documente "falsificate" (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ali Asghar Soltanieh, reprezentantul iranian la AIEA, la Viena, i-a scris directorului agenţiei, Mohamed ElBaradei, pentru a-i spune că aceasta a primit documente necredibile pe tema dosarului nuclear al Teheranului, a adăugat IRNA.

"Administraţia Statelor Unite nu a transmis agenţiei documente autentice deoarece nu dispune de documente credibile şi toate actele au fost falsificate", a adăugat Soltanieh în scrisoarea sa.

"Deoarece nu există nici un document autentic cu privire la aceste studii", potrivit cărora Iranul analizează modalităţi de a fabrica bomba atomică, "nu există nici o dovadă privind legătura credibilă între aceste studii falsificate şi Iran". "Acest dosar trebuie închis", a continuat el.

Un oficial american a calificat acest acuzaţii drept "fără fundament"

"AIEA a acceptat ea însăşi aceste documente ca fiind credibile", a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

"Refuzăm să comentăm", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ian Kelly. "Aşteptăm un răspuns serios la oferta grupului 5 plus 1 şi la oferta noastră (de dialog). Am deschis calea astfel ca Iranul să poată deveni un membru cu drepturi depline şi respectat în comunitatea internaţională. Iranului îi revine dreptul de a decide dacă alege această cale", a declarat el.

Iranul, supus sancţiunilor ONU, este în continuare obiectul presiunilor din partea marilor puteri de a deschide negocierile pe tema controversatului său program nuclear.

Teheranul este suspectat că vrea să fabrice arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce acesta dezminte.

Iranul trebuie să prezinte în săptămânile următoare propunerile sale marilor puteri - SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania - pentru reluarea discuţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici