Iranul, acuzat că a refuzat accesul inspectorilor AIEA în centre nucleare

Iranul a refuzat accesul în centre nucleare inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), obstrucţionând astfel anchetele în curs pe tema controversatului program nuclear, arată un raport AIEA.

18 afișări
Imaginea articolului Iranul, acuzat că a refuzat accesul inspectorilor AIEA în centre nucleare

Iranul, acuzat că a refuzat accesul inspectorilor AIEA în centre nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia ONU denunţă "refuzurile repetate ale Iranului de a accepta vizitele inspectorilor AIEA în centrele unde se produce combustibil nuclear".

Teheranul a împiedicat, de curând, doi inspectori AIEA să verifice activităţile reactorului de cercetare din capitala Iranului.

Potrivit Iranului, informaţiile furnizate de cei doi inspectori erau eronate. Însă AIEA a menţinut declaraţiile celor doi inspectori, care denunţau activităţi nucleare nedeclarate.

Raportul, trimis Consiliului Guvernatorilor AIEA, precizează că Iranul a fost invitat, pe 19 iulie, să ofere explicaţii în legătură cu o serie de incidente, inclusiv în legătură cu ruperea unor sigilii de către angajaţii unui centru de tratare a combustibilului nuclear. Potrivit Teheranului, este vorba de un accident.

Cu toate acestea, documentul subliniază că inspectorii AIEA trebuie să facă verificări pentru a stabili dacă nu au dispărut materiale sau echipamente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici