Iranul, condamnat de o instanţă americană în cazul jurnalistului Jason Rezaian. Ce despăgubiri trebuie să plătească

O instanţă din Washington D.C. a condamnat vineri Teheranul să îi plătească despăgubiri în valoare de 180 de milioane de dolari jurnalistului Jason Rezaian, care a petrecut un an şi jumătate în închisoare în Iran, informează CNN.

989 afișări
Imaginea articolului Iranul, condamnat de o instanţă americană în cazul jurnalistului Jason Rezaian. Ce despăgubiri trebuie să plătească

O instanţă americană a condamnat Iranul la plata unor despăgubiri pentru jurnalistul Jason Rezaian

Întrucât Iranul nu şi-a trimis niciun reprezentant în instanţă, judecătorul a admis cererea jurnalistului The Washington Post aşa cum a fost formulată, însă decizia este, în mare măsură, una simbolică. Jason Rezaian a petrecut 18 luni în închisoare în Iran, fiind acuzat de spionaj. El a fost eliberat în ianuarie 2016.

Potrivit deciziei instanţei, Iranul va trebui să plătească 180 de milioane de dolari, dintre care 150 de milioane mai multor membri ai familiei lui Rezaian şi aproape 30 de milioane jurnalistului.

În motivarea deciziei, judecătorul a explicat decizia prin faptul că în cele 18 luni de detenţie, Rezaian a fost torturat, nu i-a fost asigurată reprezentarea în instanţă, a fost forţat să recunoască anumite acuzaţii şi a îndurat suferinţe fizice şi emoţionale.

Jason Rezaian a fost arestat în Iran în iulie 2014 şi acuzat de spionaj şi alte infracţiuni. Publicaţia The Washington Post, pentru care jurnalistul lucra, dar şi autorităţile americane au catalogat acuzaţiile aduse acestuia ca fiind „absurde”, iar mai mulţi susţinători ai săi au acuzat autorităţile iraniene că îi încalcă dreptul de a fi reprezentat de un avocat.

În 2016, Rezaian s-a numărat printre cei patru deţinuţi americani eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri între cele două ţări. La acea vreme, mai mulţi oficiali americani au declarat pentru CNN că, în schimbul celor patru, Statele Unite au eliberat şapte cetăţeni iranieni încarceraţi pentru încălcarea regimului de sancţiuni impus de Washington Iranului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
iran,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici