Iranul confirmă că a efectuat atacuri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Irak, fără o coordonare cu SUA

Un oficial de rang înalt iranian a confirmat că armata ţării sale a efectuat atacuri contra jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI) în Irak, fără a-şi coordona acţiunile cu Statele Unite, într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian, relatează AFP.

723 afișări
Imaginea articolului Iranul confirmă că a efectuat atacuri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Irak, fără o coordonare cu SUA

Iranul confirmă că a efectuat atacuri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Irak, fără o coordonare cu SUA (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Iranul a efectuat atacuri aeriene "pentru a apăra interesele prietenilor noştri din Irak", a declarat viceministrul de Externe Ebrahim Rahimpour.

"Nu efectuăm atacuri în coordonare cu americanii. Ne coordonăm doar cu Guvernul irakian", a adăugat el, potrivit declaraţiilor sale citate de The Guardian.

Iranul a refuzat până în prezent să confirme informaţiile difuzate săptămâna trecută de Pentagon privind atacurile sale aeriene în Irak.

Raidurile avioanelor de luptă iraniene de tip F-4 Phantom au avut loc "în provincia din est Diyala", într-o zonă din estul Irakului, unde Statele Unite nu operează, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Steven Warren.

"Este vorba despre prima operaţiune de luptă a avioanelor iraniene F-4 împotriva SI, cunoscută de Washington", a adăugat el.

Avioanele coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic au bombardat în ultimele zile zeci de vehicule şi baze ale SI, care ocupă vaste regiuni din vestul Irakului şi din nord-estul Siriei, unde a instituit un "califat islamic".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici