Iranul dezminte acuzaţiile Azerbaidjanului în legătură cu atentatele dejucate la Baku

Iranul a dezminţit oficial acuzaţiile Azerbaidjanului care a afirmat că a dejucat atentate instigate de Teheran împotriva ambasadelor Israelului şi Statelor Unite la Baku şi a arestat 22 de persoane recrutate şi formate în acest scop de Iran.

192 afișări
Imaginea articolului Iranul dezminte acuzaţiile Azerbaidjanului în legătură cu atentatele dejucate la Baku

Iranul dezminte acuzaţiile Azerbaidjanului în legătură cu atentatele dejucate la Baku (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorul Azerbaidjanului la Teheran, Javanshir Ahundov, a fost convocat la Ministerul iranian de Externe, care a protestat faţă de aceste acuzaţii şi le-a dezminţit, a anunţat agenţia oficială iraniană.

Autorităţile iraniene i-au "amintit" diplomatului eforturile depuse de Israel pentru a discredita Iranul, inamicul său jurat. Acestea "regretă enorm că Guvernul frate şi prieten al Republicii Azerbaidjan a căzut în acest joc".

Miercuri, Ministerul azer al Securităţii Naţionale a anunţat arestarea a 22 de azeri care "se pregăteau să comită atentate împotriva ambasadelor Statelor Unite, Israelului şi altor state occidentale" la Baku, la ordinul Gardienilor Revoluţiei, corpul de elită al regimului iranian.

Persoanele recrutate de Iran începând din 1999 au fost antrenate în tabere militare" din Iran, a adăugat el. "Arme, muniţii, explozibil şi material de spionaj au fost descoperite cu ocazia arestării lor".

Relaţiile s-au tensionat între Iran şi Azerbaidjan, o fostă republică sovietică având majoritate musulmană şiită.

Baku a anunţat deja în februarie arestarea unor persoane suspectate de legături cu serviciile de informaţii iraniene şi Hezbollah, mişcare libaneză susţinută de Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici