Iranul, dispus să ajute SUA să stabilizeze Irakul

Iranul este dispus să ajute Statele Unite să stabilizeze Irakul, dacă Washingtonul va prezenta un calendar pentru retragerea trupelor sale din această ţară, a declarat Ali Larijani, şeful Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, citat de Financial Times, în ediţia electronică.

3 afișări
Imaginea articolului Iranul, dispus să ajute SUA să stabilizeze Irakul

Iranul, dispus să ajute SUA să stabilizeze Irakul

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice, Ali Larijani a respins acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Teheranul furnizează armament miliţiilor din Irak, denunţând faptul că administraţia americană urmează o "strategie de impas".

Larijani a precizat că este timpul ca marile puteri să îşi dea seama că progresele înregistrate de Iran în domeniul nuclear nu pot fi eliminate şi că ar trebui să participe la negocieri cu Teheranul fără condiţii prealabile.

Oficialul a declarat că va continua cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a Naţiunilor Unite, subliniind însă că Iranul nu îşi va suspenda programul de îmbogăţire a uraniului, o cerere-cheie a Consiliului de Securitate.

Larijani a apreciat în schimb Partidul Democrat american şi Marea Britanie. Potrivit lui, eforturile democraţilor americani de stabilire a unui calendar de retragere "par să fie logice", iar britanicii sunt "mai inteligenţi decât americanii", după ce au operat "modificările necesare" şi s-au retras pe aeroportul din Basra.

"Dacă ei (americanii) au o definire clară a unui calendar, îi vom ajuta să o materializeze", a declarat Larijani. "Dacă Statele Unite continuă cu aceste greşeli, nu ar trebui să ne ceară ajutorul", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici