Iranul este "foarte aproape" de a obţine arma nucleară

Iranul este "foarte aproape" de a obţine capacităţile nucleare militare, a declarat marţi şeful serviciilor secrete israeliene, generalul Amos Yadlin.

22 afișări
Imaginea articolului Iranul este "foarte aproape" de a obţine arma nucleară

Iranul este "foarte aproape" de a obţine arma nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul este foarte aproape de momentul achiziţionării unui arsenal nuclear militar", a precizat generalul Yadlin în faţa comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe şi Apărare, potrivit presei israeliene.

"Iranul ar putea până în 2010 să-şi consolideze programul nuclear militar", a adăugat el.

El a menţionat că "strategia iraniană a fost de a nu-şi pune în cap comunitatea internaţională, continuându-şi discret programul nuclear militar".

Generalul Yadlin a exclus eventualitatea izbucnirii unui război în regiune în decursul acestui an, potrivit aceleiaşi surse.

La 25 martie, acelaşi general a precizat că Iranul ar dispune în mai puţin de un an de capacitatea de producere a unei bombe nucleare, dar Teheranul nu se arată grăbit să o fabrice, menţionând că un dialog cu Republica Islamică ar putea avea succes.

Săptămâna trecută, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a menţionat că eforturile internaţionale destinate întreruperii programului nuclear iranian prin intermediul dialogului nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni, în lipsa "măsurilor practice" care ar trebui luate.

Grupul celor şase (Statele Unite, Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia) şi-a exprimat intenţia, la 8 aprilie, de reluare a dialogului, întrerupt în septembrie, pentru a convinge Iranul să-şi suspende programul nuclear.

Iranul a răspuns favorabil la această cerere afirmând totuşi că îşi va continua activităţile nucleare.

Israelul şi ţările occidentale bănuiesc Iranul, al cărui regim este inamicul declarat al statului israelian, că încearcă că obţină arma atomică sub acoperirea unui programul nuclear civil. Teheranul a dezminţit aceste afirmaţii.

Potrivit specialiştilor străini, Israelul, care a refuzat să semneze Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, dispune de cel puţin 200 de ogive nucleare, dar şi de rachete cu rază lungă de acţiune şi de submarine care pot lansa proiectile balistice.

Israelul nu a confirmat niciodată, nici nu a dezminţit că deţine această capacitate nucleară, aplicând doctrina ambiguităţii deliberate.

Anul acesta, în luna aprilie, armata israeliană a testat cu succes o rachetă interceptoare Arrow destinată apărării împotriva unui eventual atac din partea Iranului sau Siriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici