Iranul este împotriva armelor nucleare, afirmă noul ministru al Apărării

Iranul este împotriva fabricării armelor de distrugere în masă, inclusiv nucleare, a declarat sâmbătă noul ministru al Apărării, Ahmad Vahidi, căutat de Argentina pentru rolul său presupus într-un atentat împotriva evreilor în 1994.

32 afișări
Imaginea articolului Iranul este împotriva armelor nucleare, afirmă noul ministru al Apărării

Iranul este împotriva armelor nucleare, afirmă noul ministru al Apărării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care marile puteri, care suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, au apreciat drept insuficiente ultimele propuneri iraniene în domeniul nuclear, cerând însă o reuniune cât mai curând cu Teheranul.

"Noi considerăm fabricarea armelor de distrugere în masă ca fiind contrară principiilor noastre religioase, umane şi naţionale", a declarat Vahidi, citat de agenţia de presă FARS.

"Nu am avut niciodată şi nici nu vom avea fabricarea de arme nucleare înscrisă în programul nostru", a precizat ministrul.

În 2007, Interpolul a distribuit celor 187 de membri ai săi un mandat emis de Guvernul argentinian pentru arestarea lui Vahidi, pentru eventuala sa implicare în atentatul împotriva unei asociaţii din Buenos Aires, soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi, în 1994.

Iranul a dezminţit întotdeauna că are viziuni nucleare militare, dar a respins orice idee de suspendare a activităţilor sale de îmbogăţire a uraniului, în pofida a cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care trei însoţite de sancţiuni.

Uraniul îmbogăţit este utilizat drept combustibil nuclear pentru a produce energie electrică şi intră în procesul de fabricare, la un nivel foarte înalt de îmbogăţire, a armei atomice.

În pofida a şase ani de anchetă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu este în măsură să spună dacă programul iranian este în totalitate paşnic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici