Iranul nu va încheia un acord care nu prevede dreptul la îmbogăţirea uraniului, afirmă Araghchi

Iranul nu va accepta vreun acord cu marile puteri în dosarul nuclear dacă acesta nu conţine dreptul la îmbogăţirea uraniului, a declarat joi Abbas Araghchi, care conduce echipa negociatorilor iranieni la Geneva.

109 afișări

El şi-a exprimat totodată îndoiala cu privire la avansarea discuţiilor, din cauza unei "lipse de încredere" faţă de reprezentanţii Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania).

"Nu va fi acceptat niciun acord care nu va cuprinde îmbogăţirea uraniului de la început şi până la sfârşit", a scris Araghchi într-un mesaj postat pe contul de Twitter, citat de agenţia oficială Irna, înainte de reluarea negocierilor joi dimineaţa.

"Principiul îmbogăţirii (uraniului) nu este negociabil, dar putem discuta despre volum, nivel şi loc", a adăugat el.

Araghchi a avertizat totodată că este necesar ca Iranul să "regăsească încrederea" în buna credinţă a marilor puteri pentru a se ajunge la un acord.

"Principalul obstacol este lipsa de încredere din cauza a ceea ce s-a întâmplat la ultima reuniune", a declarat el, ulterior, pentru televiziunea de stat, referindu-se la înăsprirea proiectului de acord de către Grupul 5+1 în ultima zi a rundei precedente de negocieri, în perioada 7-9 noiembrie.

"Atât timp cât nu regăsim încrederea, nu vom putea continua negocieri constructive", a spus el. "Atât timp cât nu avem certitudinea că metodele negocierilor sunt sigure şi pot conduce la rezultate, nu vom începe negocierile", a adăugat şeful echipei.

"Există diferenţe majore. Sunt şanse să ajungem la un acord până mâine (vineri), dar este o sarcină dificilă", a subliniat negociatorul, cerând Grupului 5+1"supleţe şi bunăvoinţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici