Iranul remite marilor puteri propuneri pentru reluarea negocierelor în dosarul nuclear

Iranul a transmis, miercuri, reprezentanţilor marilor puteri care trebuie să discute programul său nuclear controversat, pachetul său de propuneri în vederea reluării negocierilor.

12 afișări
Imaginea articolului Iranul remite marilor puteri propuneri pentru reluarea negocierelor în dosarul nuclear

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manuchehr Mottaki, a remis reprezentanţilor Rusiei, Chinei, Franţei, Marii Britanii, Germaniei, precum şi ambasadoarei Elveţiei, care reprezintă interesele americane în Iran, un exemplar al propunerilor iraniene.

Documentul a fost înmânat în timpul unei scurte ceremonii organizate la Ministerul Afacerilor Externe.

Înainte de transmiterea acestor noi propuneri, Statele Unite afirmaseră, miercuri, că Iranul trebuie să facă progrese în vederea opririi activităţilor sale nucleare "ilegale".

"Cred că Iranul trebuie să-şi onoreze responsabilităţile şi să pună capăt programului său nuclear ilegal", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Robert Gibbs.

"Aceasta nu este opinia unei singure ţări, este opinia întregii lumi. Să sperăm că îi vom vedea făcând progrese pe acest drum", a adăugat el.

Iranul "nu trebuie", "nu poate să refuze" oferta de dialog formulată de Statele Unite pentru a rezolva conflictul cu comunitatea internaţională în ceea ce priveşte programul său nuclear, a apreciat la rândul său, miercuri, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohamed ElBaradei, după ce Teheranul îşi exprimase intenţia de a transmite noi propuneri de negociere membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germaniei.

"Oferta americană este o ofertă care nu trebuie refuzată, care nu poate fi refuzată, pentru că ea este fără condiţii prealabile. Şi sper că răspunsul dumneavoastră va fi pozitiv", a declarat ElBaradei, adresându-se reprezentantului iranian, în cursul unei şedinţe a consiliului guvernatorilor din cadrul AIEA.

Washingtonul a dat asigurări că susţine în continuare dialogul, dar a avertizat, miercuri, că Iranul era pregătit să se doteze cu mijloacele de fabricare a armei atomice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici