Iranul se declară pregătit să ajute Irakul în lupta împotriva Al-Qaida

Iranul este pregătit să furnizeze echipamente militare şi consiliere Irakului ca ajutor în lupta împotriva Al-Qaida, a declarat duminică generalul Mohammad Hedjazi, adjunctul şefului Statului Major al forţelor armate iraniene.

210 afișări
Imaginea articolului Iranul se declară pregătit să ajute Irakul în lupta împotriva Al-Qaida

Iranul se declară pregătit să ajute Irakul în lupta împotriva Al-Qaida

"Dacă irakienii solicită acest lucru, le vom furniza echipamente şi consiliere, dar nu au nevoie de oameni", a declarat generalul Hedjazi, citat de agenţia oficială Irna.

El a adăugat că nu s-a primit vreo "solicitare în vederea efectuării unor operaţiuni comune împotriva teroriştilor takfiri (apostaţi, în arabă)", un termen utilizat pentru a desemna combatanţi terorişti sunniţi din cadrul Al-Qaida.

Iranul şiit, un actor regional important şi un susţinător ferm al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a trimis deja "consilieri militari" Siriei, vecina Irakului şi o ţară devastată de aproape trei ani de un război civil.

Combatanţi din cadrul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), o filială Al-Qaida în Irak (o ţară cu o pupulaţie majoritar şiită) activă de asemenea în Siria vecină, au preluat controlul asupra oraşului Fallujah şi unor cartiere din Ramadi, în urma unor violenţe provocate de închiderea unei tabere de protest a manifestanţilor sunniţi faţă de Guvernul premierului Nuri al-Maliki, un şiit.

Forţele guvernamentale irakiene se pregăteau să lanseze un asalt asupra oraşului Fallujah şi împotriva combatanţilor afiliaţi Al-Qaida.

Este pentru prima dată când combatanţi afiliaţi Al-Qaida preiau controlul asupra unor zone urbane din Irak, de la insurecţia sângeroasă care a urmat invaziei americane a ţării, în 2003.

SIIL, tot mai activ în conflictul din Siria, a revendicat un atentat sinucigaş comis joi la Beirut împotriva unui fief Hezbollah, o mişcare libaneză şiită susţinută de către Teheran şi care luptă alături de forţele guvernamentale din Siria.

Secretarul de Stat american John Kerry, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, a declarat că Statele Unite sunt "foarte, foarte îngrijorate" de amplificarea puterii SIIL în Irak. "Sunt actorii cei mai periculoşi în regiune", a adăugat el, evocând "barbaria" şi "brutalitatea" acestora.

"Statele Unite vor continua să se afle în contact strâns" cu autorităţile irakiene, "le vom ajuta în lupta pe care o poartă, dar este o luptă pe care este necesar să o câştige ele-însele, iar eu am încredere în faptul că vor reuşi acest lucru", a spus şeful diplomaţiei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici