Iranul susţine activ insurgenţii din Afganistan

Iranul participă în secret la campania împotriva trupelor internaţionale din Afganistan, furnizându-le talibanilor bani, armament şi pregătire, conform unor documente confidenţiale publicate de site-ul WikiLeaks.

18 afișări
Imaginea articolului Iranul susţine activ insurgenţii din Afganistan

Iranul susţine activ insurgenţii din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentele conţin note diplomatice secrete de la ambasada americană din Kabul, scrie ziarul britanic The Guardian.

"Iranul a luat o serie de măsuri pentru extinderea şi sporirea influenţei în Afganistan", se arată într-un raport al ambasadei americane.

Ministerul afgan de Externe acuzase în mai multe rânduri Iranul că le-ar oferi mită milioane de dolari unor parlamentari afgani.

Conform documentelor din martie 2009, serviciile de informaţii americane afirmă că un grup de peste 100 de insurgenţi afgani şi străini au ajuns în Afganistan venind din Iran pentru a comite atacuri sinucigaşe. Documentul precizează că Guvernul iranian le oferă insurgenţilor prime de 1.740 de dolari pentru uciderea unui militar afgan şi 3.480 de dolari pentru un oficial guvernamental.

Un alt document, datat ianuarie 2005, afirmă că serviciile de informaţii afgane au oferit echivalentul a 212.000 de dolari mişcării Hezb-e-Islami, a fostului premier afgan Gulbuddin Hekmatyar. Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii din iunie 2006, oficailii iranieni antrenau combatanţi ai Hezb-e-Islami la Birjand, un oraş din estul Iranului. Potrivit aceluiaşi document, bombe şi vehicule-capcană au fost trimise în Afganistan din această regiune.

Potrivit unui document din februarie 2007, locuitorii din Helmand (sudul Afganistanului) credeau că Iranul le-a furnizat talibanilor o substanţă toxică ce urma să fie introdusă în ceaiul şi alimentele oficialilor guvernamentali afgani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici