Iranul va produce o bombă nucleară în primul an al administraţiei Obama

Iranul constituie cea mai mare provocare de politică externă cu care se va confrunta preşedintele american ales, Barack Obama, Teheranul urmând să fabrice o bombă nucleară în primul an al administraţiei Obama, au avertizat mai mulţi experţi citaţi de The Times, în ediţia electronică.

20 afișări
Imaginea articolului Iranul va produce o bombă nucleară în primul an al administraţiei Obama

Iranul va produce o bombă nucleară în primul an al administraţiei Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama trebuie să îşi respecte promisiunea de a participa la negocieri cu Teheranul şi trebuie să privească Orientul Mijlociu ca pe un întreg, potrivit experţilor . "Diplomaţia nu va funcţiona neapărat", a declarat Richard Hass, unul dintre autorii unui raport pe această temă, numit Revenirea echilibrului.

 

Strategia privind Orientul Mijlociu pentru preşedintele ales a fost schiţată de Consiliul pentru Relaţii Externe şi Brookings Institution.

Gary Samore, unul dintre autorii raportului, a precizat că nivelul de alarmă cu privire la "cuibul de viespi" cu care se confruntă preşedintele american ales în Orientul Mijlociu şi nevoia unei abordări care nu a mai fost testată au inspirat decizia de a redacta o politică pentru el.

"Noile administraţii pot alege noi politici, dar nu pot alege viitoare contexte", a explicat Samore.

Pentru prima dată de la revoluţia din Iran, conducerea de la Teheran a sprijinit ideea unor negocieri directe cu Washingtonul, aşa cum a sugerat Obama. Noua administraţie nu trebuie să cadă însă în capcana de a trata Iranul izolat de restul Orientului Mijlociu, aşa cum a procedat administraţia precedentă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici