Irlandezii, chemaţi la urne în cadrul alegerilor legislative anticipate

Publicat: 25 02. 2011, 08:58
Actualizat: 06 11. 2012, 13:40

Birourile de vot se deschid la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi se închid la 22.00 (24.00 ora României). Numărarea voturilor va începe sâmbătă, la ora 09.00, iar primele rezultate oficiale sunt aşteptate în cursul serii. Un sondaj realizat la ieşirea de la urne va fi publicat în aceeaşi zi, la ora 08.00 (10.00 ora României).

Aproximativ 3,1 milioane de irlandezi sunt chemaţi să voteze în cadrul unui scrutin care ar trebui să confirme eşecul partidului aflat la putere, Fianna Fail, care conduce ţara de 14 ani.

Toate sondajele anticipează o înfrângere dură pentru formaţiunea de centru, victima prăbuşirii fostului „Tigru celtic”, care a fost nevoit să recurgă la fondurile Uniunii Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a supravieţui.

Alegerile legislative iau forma unui referendum asupra planului de salvare internaţional, semnat în noiembrie cu UE şi FMI şi având o valoare de 85 de miliarde de euro.

Premierul Brian Cowen a acceptat acest program cu reticenţă, cedând în faţa greutăţii unui deficit public astronomic (32 la sută din produsul intern brut în 2010).

Dar apelul la ajutorul străin a rănit mândria irlandezilor, care îşi apără acerb independenţa dobândită cu sacrificii, şi a agravat lipsa de popularitate a partidului aflat la putere, care este deja victima incapacităţii sale de a prevedea recesiunea istorică din care se străduieşte să iasă această ţară cu 4,2 milioane de locuitori.

Profitând de valul de nemulţumire populară generată de planul de ajutor şi criză, Enda Kenny, liderul Fine Gael (centru), principalul partid de opoziţie, cere o renegociere a celor mai controversate condiţii ale planului, în special o rată a dobânzii pe care o califică drept punitivă.

Discursul a părut să atragă populaţia, astfel că ultimele sondaje creditează Fine Gael cu 38-40 la sută din intenţiile de vot.

În lipsa unei majorităţi absolute, partidul ar trebui să formeze o coaliţie cu laburiştii, o formaţiune de stânga cu care s-a aliat deja în trecut şi care este creditată cu aproximativ 18 la sută din voturi.

Al treilea scenariu posibil este cel al unei alianţe cu deputaţii independenţi.