Islanda amână retragerea candidaturii de aderare la Uniunea Europeană

Guvernul de la Reykjavik a anunţat luni că a amânat până la toamnă proiectul controversat de retragere a candidaturii de aderare a Islandei la Uniunea Europeană (UE).

504 afișări
Imaginea articolului Islanda amână retragerea candidaturii de aderare la Uniunea Europeană

Islanda amână retragerea candidaturii de aderare la Uniunea Europeană

Ministrul de externe Gunnar Bragi Sveinsson a anunţat pentru cotidianul Morgunbladid că aleşii islandezi au convenit să reia dezbaterile după vacanţa parlamentară de vară. El a promis că Executivul va reveni asupra proiectului privind retragerea candidaturii de aderare a Islandei la UE.

"Mă aşteptam ca partidele reprezentate în Guvern să adopte rezoluţia. Dar există subiecte mai grele şi importante asupra cărora trebuie să finalizăm", a subliniat ministrul.

Minoritari, deputaţii proeuropeni au făcut totul, începând de la sfârşitul lunii februarie, pentru a împiedica adoptarea unei rezoluţii care să permită Guvernului eurosceptic islandez să retragă candidatura de aderare la UE depusă în 2010 de Guvernul precedent.

Conform unor sondaje, majoritatea islandezilor ar dori organizarea unui referendum, aşa cum a promis coaliţia formată de Partidul Progresului (centru) şi Partidul Independent (dreapta).

Uniunea Europeană, prin vocea ambasadorului său la Reykjavik, a anunţat în martie că este "posibil" ca Islanda să facă o pauză în negocierile de aderare.

Islanda este asociată la UE prin Convenţia Schengen şi Spaţiul Economic European. Principalul obstacol pentru aderarea Islandei la UE este problema pescuitului, un subiect care nu a fost abordat în cursul negocierilor desfăşurate între Bruxelles şi Reykjavik în perioada iunie 2011 - ianurie 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici